3 sposoby na ciasto czekoladowe

  • on 16 kwietnia, 2021
  • Likes!

Ciasta czekoladowe różnią się od siebie smakiem, konsystencją, dodatkami i podobnymi rzeczami. Oto nasze propozycje trzech ciast czekoladowych, nadających się na różne okazje i sprawiających, że smak wypieków stanie się jeszcze bardziej niepowtarzalny niż kiedyś!

Pamiętaj, że do wszystkich poniżej prezentowanych ciast warto użyć składników wysokiej jakości. Kupuj więc świeże jajka, sprawdzone mleko, owoce od dostawców którym ufasz i czekoladę, która pełna jest mleka, kakao i właściwego smaku. Jeżeli dostosujesz się do tego, to wypieki którymi uraczysz bliskich i przyjaciół będą niepowtarzalne!

Brownie – czyli ciasto na szybko

Na początku prezentujemy klasyczne brownie. To bardzo czekoladowe ciasto, które można stworzyć w wielu wariantach. Popularny jest przepis na brownie, które posiada w środku płynną czekoladę. Jeżeli nie chcesz zrobić jednolitego ciasta, a wolisz postawić na mniejsze poczęstunki – przygotuj brownie w postaci muffinek, małych babeczek podawanych osobno.

Do brownie będziesz potrzebować jedynie podstawowych składników i czekolady. Czas wykonania takiego ciasta to zaledwie godzina. Jest więc sposobem na szybką reakcję, w przypadku odwiedzin niezapowiedzianych gości.

Tort czekoladowy – sama słodycz!

Druga propozycja to tort czekoladowy. Jest on bardziej wymagającym ciastem i wymaga trochę więcej umiejętności kulinarnych. Dlaczego? Najlepiej przygotować go na własnym, czekoladowym biszkopcie. Do tego polecamy krem czekoladowy, np. z wykorzystaniem owoców czy wiórek. Po przełożeniu biszkoptów, tort należy na kilka godzin odstawić do lodówki, by ciasto było zwarte i gotowe do krojenia.

To propozycja na większe okazje, np. urodziny czy imieniny. Pamiętaj, żeby dobrać składniki tak, żeby kompozycja nie była mdła, a rześka.

Wilgotne ciasto czekoladowe na szybko

Proponujemy też ciasto, które możesz wykonać w 10-20 minut! To niezwykłe ciasto czekoladowe. Przepis (wilgotne ciasta mają różne warianty) znajdziesz w sieci, jednak oparty jest on na wymieszaniu składników znanych z brownie, a także wykonaniu polewy czekoladowej ze śmietany oraz czekolady. Do wykonania takiego wypieku konieczne będą wysokiej klasy tabliczki czekolady, ale obędzie się, np. bez długiego pieczenia.

Wilgotne ciasto będzie piekło się bowiem przez 30 minut. Podobnie jak brownie, stworzysz je w niecałą godzinę. Na koniec polej je pyszną polewą i udekoruj cukierkami, lukrem lub tym, co masz pod ręką i lubisz.

 

Jak widzisz, są różne sposoby na ciasta czekoladowe. Większość z nich wykonasz błyskawicznie, bez wielkich umiejętności kulinarnych. Bazują też na składnikach, których nie trzeba długo szukać w sklepach. Są sposobem na przywitanie niespodziewanych gości czy dodatek na słodki stół na urodzinach, imieninach, weselach, chrzcinach i innych imprezach okolicznościowych. Zachęcamy do wypróbowania własnych przepisów na ciasta czekoladowe i eksperymentowania z nimi – to wyjdzie na dobre każdemu, bo w wypiekach ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia! Życzymy miłego dnia przy wypiekach i przepysznych chwil z efektami swojej pracy. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *