Alternatywa dla klasycznego deseru – tiramisu czekoladowe

  • on 27 sierpnia, 2020
  • Likes!
tiramisu

Tiramisu nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z chętniej wybieranych deserów na przyjęciach, w kawiarniach czy cukierniach. Doskonałe połączenie smaków, lekka konsystencja i nuta migdałowego likieru sprawiają, że tiramisu niepodzielnie króluje wśród innych deserów. Masz ochotę na coś sprawdzonego, ale oryginalnego? Poznaj tiramisu czekoladowe.

 

Tiramisu jest bardzo proste w przygotowaniu, dzięki czemu każdy poradzi sobie z tym przepisem – nawet początkujący cukiernik. Ich zrobienie trwa tylko kilkanaście minut. Najwięcej czasu zajmuje… oczekiwanie! A to, może wydawać się, trwa w nieskończoność. Aby już dłużej nie zwlekać, przed Tobą przepis na tiramisu czekoladowe.

 

Jak zrobić klasycznej tiramisu czekoladowe?

Do wykonania tego deseru potrzebujesz okrągłych, dużych szklanek. Przygotuj je wcześniej.

 

Składniki:

  • 300 g biszkoptów okrągłych,
  • ¾ szklanki gorącej wody,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki kakao gorzkiego z Ghany E.Wedel,
  • 3 łyżki likieru amaretto lub migdałowego.

 

W garnku wymieszaj wodę, likier, kakao i cukier. Poczekaj do momentu, aż składniki połączą się ze sobą. Następnie pozostaw mieszankę do wystygnięcia. W niej będziesz moczyć biszkopty.

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 375 g serka mascarpone,
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30%,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Umieść serek mascarpone w misce i zmiksuj go z ekstraktem waniliowym. W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietankę kremówkę i cukier. Pod koniec ubijania dodaj kakao. Następnie delikatnie, w kilku partiach, połącz zawartość obu naczyń. Pamiętaj o tym, żeby śmietankę wlewać do serka, a nie odwrotnie.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 75 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • ⅓ szklanki śmietanki kremówki 30%.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Metalową miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Do naczynia wlej śmietankę i dodaj kawałki czekolady. Następnie zacznij mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Pozostaw do wystygnięcia.

 

Jak złożyć tiramisu czekoladowe?

Po przygotowaniu i ostudzeniu wszystkich składników pozostaje Ci złożenie ich w całość.

Postaw szklanki przed sobą. Następnie biszkopty po kolei wkładaj do chłodnej mieszanki z likierem na kilka sekund. Nie pozwól im zbytnio nasiąknąć, aby się nie rozpadły. Połóż je na dnie naczynia.

Potem na ciastka nałóż porcję kremu czekoladowego. Wyrównaj go wypukłą częścią łyżki. Wierzch polej sosem czekoladowym.

Następnie na sosie ponownie ułóż nasączone biszkopty, krem i polej wszystko polewą. Powtarzaj czynność aż do wypełnienia naczynia.

Tak przygotowany deser przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po około 2 lub 3 godzinach od przygotowania. Przed samym podaniem oprósz tiramisu kakao. Możesz także sięgnąć po posypkę lub wiórki czekoladowe.

 

Pamiętaj o tym, że ze względu na obecność alkoholu w przepisie, tiramisu nie może być spożywane przez dzieci, kobiety w ciąży lub kierowców. Jeśli chcesz zaserwować ten deser na rodzinnym przyjęciu, pomiń likier i zastąp go ekstraktem lub syropem migdałowym.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bomba-tiramisu-z-nadzieniem-truflowym/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *