Babeczki czekoladowe na Halloween

  • on 28 października, 2021
  • Likes!
muffinki czekoladowe

Słodko-straszne babeczki czekoladowe będą idealnym dopełnieniem halloweenowego przyjęcia. Zaskocz wszystkich gości swoją wyjątkową wersją. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać i odpowiednio wykonać, by były potwornie smaczne.

Lista składników:

Na babeczki:

  • 250 g mąki pszennej typu 400 lub 450,
  • 140 g cukru drobno zmielonego do wypieków,
  • 60 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 200 ml mleka 3,2%,
  • 125 ml oleju rzepakowego,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

 

Na krem w kształcie duszka:

  • 4 białka,
  • 330 g drobnego cukru,
  • ¼ szklanki wody,
  • opcjonalnie kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego.

 

Na krew:

  • 100 g mrożonych malin,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • ¼ łyżeczki żelatyny.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. W misce połącz: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodając odrobinę soli.
  4. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  5. Do masy żółtkowej stopniowo dolewaj mleko i miksuj do połączenia składników.
  6. Następnie cienkim strumieniem dodawaj olej oraz aromat waniliowy nieustannie miksując na wolnych obrotach.
  7. Do masy jajeczno-mlecznej wsypuj partiami sypkie składniki, mieszając całość powoli i krótko silikonową łopatką lub rózgą.
  8. Posiekaj czekoladę i dodaj ją do masy na babeczki czekoladowe.
  9. Na koniec do całości dodaj pianę z białek – wmieszaj ją delikatnie łopatką. Ten zabieg zapewni babeczkom odpowiednią pulchność.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  11. Przygotuj formę na muffiny – lekko nasmaruj ją masłem lub olejem i włóż papilotki.
  12. Ciasto na babeczki czekoladowe umieść równomiernie w papilotkach tak, żeby wypełniały całą ich powierzchnię, ale nie więcej niż 2/3 wysokości foremki. Babeczki urosną w trakcie pieczenia.
  13. Piecz z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
  14. Wyjmij i wystudź na kratce.
  15. Nadaj im halloweenowego charakteru, ozdabiając każdą babeczkę kremem w kształcie duszka i polewając malinową (krwią).

 

Jak wykonać duszka i polewę (krew)?

  1. W tym celu w garnuszku zagotuj niewielką ilość wody. Na nim postaw miskę z białkami, cukrem i wodą. Miksuj składniki w kąpieli parowej przez 12 min, by białka uległy pasteryzacji. Masa pod koniec miksowania powinna być gęsta. Można też użyć gotowych białek pasteryzowanych i pominąć krok z kąpielą parową.
  2. Przełóż masę do woreczka cukierniczego zakończonego szeroką tylką i wykonaj na babeczce okręgi z kremu, zwężając je ku górze.
  3. Na koniec dodaj duszkom oczy i usta z roztopionej czekolady.
  4. Czas na krwawy akcent. W małym naczyniu zalej żelatynę 1 łyżeczką wody. Odstaw do napęcznienia. Rozmroź maliny, gotując je z cukrem. Ostudź. Przetrzyj przez sito. Rozpuść napęczniałą żelatynę i dodaj do musu. Powstały drip wylewaj łyżeczką wysoko nad babeczkami. Będą wyglądały jak zroszone krwią.
  5. Czekoladowe babeczki przechowuj w lodówce.

Halloweenowe słodkości

Przyjęcie w tej tematyce wymaga nie lada odwagi. Malinowa krew leje się wszędzie, a czekoladowe babeczki przybierają postać duszków za sprawą dodania białego kremu okraszonego czekoladowymi oczami. Jeśli chcesz oderwać się na chwilę od kuchennego zgiełku, z pomocą może przyjść mus czekoladowy. Możesz go wykorzystać do wyczarowania przepysznego ciasta z musem czekoladowym, zwieńczonego niczym innym, jak krwawym malinowym dripem.

Ślady zębów na… babeczkach czekoladowych

Babeczki duszki, nogi pająka, upiorne oczy, pazury potwora z masy cukrowej, krew to tylko wycinek masakrycznych dodatków, jakimi możesz udekorować muffinki, by wydawały się przerażające. Boisz się? To koniecznie zjedz je, zanim one pożrą Ciebie! Po wykonaniu babeczek czekoladowych z tego przepisu nie trzeba będzie nikogo namawiać do konsumpcji. One znikną w niewyjaśnionych okolicznościach, pozostawiając po sobie jedynie ślady malinowej krwi.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *