Słodko-straszne babeczki czekoladowe będą idealnym dopełnieniem halloweenowego przyjęcia. Zaskocz wszystkich gości swoją wyjątkową wersją. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać i odpowiednio wykonać, by były potwornie smaczne.
Lista składników:
Na babeczki:
- 250 g mąki pszennej typu 400 lub 450,
- 140 g cukru drobno zmielonego do wypieków,
- 60 g Kakao ciemnego z Ghany,
- 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 jajka rozmiar M,
- 200 ml mleka 3,2%,
- 125 ml oleju rzepakowego,
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Na krem w kształcie duszka:
- 4 białka,
- 330 g drobnego cukru,
- ¼ szklanki wody,
- opcjonalnie kilka kropel ekstraktu pomarańczowego lub waniliowego.
Na krew:
- 100 g mrożonych malin,
- 1-2 łyżki cukru,
- ¼ łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misce połącz: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodając odrobinę soli.
- Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Do masy żółtkowej stopniowo dolewaj mleko i miksuj do połączenia składników.
- Następnie cienkim strumieniem dodawaj olej oraz aromat waniliowy nieustannie miksując na wolnych obrotach.
- Do masy jajeczno-mlecznej wsypuj partiami sypkie składniki, mieszając całość powoli i krótko silikonową łopatką lub rózgą.
- Posiekaj czekoladę i dodaj ją do masy na babeczki czekoladowe.
- Na koniec do całości dodaj pianę z białek – wmieszaj ją delikatnie łopatką. Ten zabieg zapewni babeczkom odpowiednią pulchność.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj formę na muffiny – lekko nasmaruj ją masłem lub olejem i włóż papilotki.
- Ciasto na babeczki czekoladowe umieść równomiernie w papilotkach tak, żeby wypełniały całą ich powierzchnię, ale nie więcej niż 2/3 wysokości foremki. Babeczki urosną w trakcie pieczenia.
- Piecz z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
- Wyjmij i wystudź na kratce.
- Nadaj im halloweenowego charakteru, ozdabiając każdą babeczkę kremem w kształcie duszka i polewając malinową (krwią).
Jak wykonać duszka i polewę (krew)?
- W tym celu w garnuszku zagotuj niewielką ilość wody. Na nim postaw miskę z białkami, cukrem i wodą. Miksuj składniki w kąpieli parowej przez 12 min, by białka uległy pasteryzacji. Masa pod koniec miksowania powinna być gęsta. Można też użyć gotowych białek pasteryzowanych i pominąć krok z kąpielą parową.
- Przełóż masę do woreczka cukierniczego zakończonego szeroką tylką i wykonaj na babeczce okręgi z kremu, zwężając je ku górze.
- Na koniec dodaj duszkom oczy i usta z roztopionej czekolady.
- Czas na krwawy akcent. W małym naczyniu zalej żelatynę 1 łyżeczką wody. Odstaw do napęcznienia. Rozmroź maliny, gotując je z cukrem. Ostudź. Przetrzyj przez sito. Rozpuść napęczniałą żelatynę i dodaj do musu. Powstały drip wylewaj łyżeczką wysoko nad babeczkami. Będą wyglądały jak zroszone krwią.
- Czekoladowe babeczki przechowuj w lodówce.
Halloweenowe słodkości
Przyjęcie w tej tematyce wymaga nie lada odwagi. Malinowa krew leje się wszędzie, a czekoladowe babeczki przybierają postać duszków za sprawą dodania białego kremu okraszonego czekoladowymi oczami. Jeśli chcesz oderwać się na chwilę od kuchennego zgiełku, z pomocą może przyjść mus czekoladowy. Możesz go wykorzystać do wyczarowania przepysznego ciasta z musem czekoladowym, zwieńczonego niczym innym, jak krwawym malinowym dripem.
Ślady zębów na… babeczkach czekoladowych
Babeczki duszki, nogi pająka, upiorne oczy, pazury potwora z masy cukrowej, krew to tylko wycinek masakrycznych dodatków, jakimi możesz udekorować muffinki, by wydawały się przerażające. Boisz się? To koniecznie zjedz je, zanim one pożrą Ciebie! Po wykonaniu babeczek czekoladowych z tego przepisu nie trzeba będzie nikogo namawiać do konsumpcji. One znikną w niewyjaśnionych okolicznościach, pozostawiając po sobie jedynie ślady malinowej krwi.