Banany zapiekane z czekoladą

  • on 29 września, 2021
  • Likes!
szarlotka na kruchym spodzie

Kto powiedział, że przepisy na smaczne desery muszą być skomplikowane i pracochłonne? Jeśli nie masz czasu na pieczenie, a coś słodkiego „chodzi za Tobą” od dawna, przygotuj banany zapiekane z czekoladą. To wyjątkowy deser, który urzeknie Cię nie tylko prostotą, ale i niebywałą słodyczą. Sprawdź, jak go przygotować!

 

Banany to owoce, które mają wielu zwolenników. Ich przyjemny smak wydobywa nie tylko stopień dojrzałości, ale również obróbka termiczna, dlatego poddane pieczeniu będą przyjemnie słodkie. Dodatek czekolady nada deserowi charakteru.

Jak przygotować banany pieczone z czekoladą?

Potrzebujesz zaledwie 25 minut, aby przygotować ten deser z łatwo dostępnych składników. Wystarczą tylko:

  • 2 banany,
  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 2 gałki lodów (opcjonalnie).

 

Przygotuj naczynie żaroodporne albo małą formę kwadratową.

  1. Banany dokładnie umyj.
  2. Owoce umieść w naczyniu do zapiekania, a następnie ostrym nożykiem delikatnie przetnij skórkę wzdłuż.
  3. Pod skórką umieść posiekane kawałki czekolady (w całości lub starte na tarce).
  4. Naczynie do zapiekania wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 20 minut – aż do momentu, w którym skórka będzie brązowa, a czekolada rozpuści się.
  5. Banany wyjmij z piekarnika, odstaw na chwilkę do ostudzenia.
  6. Podawaj jeszcze ciepłe, np. z lodami.

 

W letnie i upalne dni możesz także zdecydować się na banany w czekoladzie w wersji mrożonej. Wówczas cały proces zmienia się, ponieważ owoce obtoczone w czekoladzie należy umieścić w lodówce lub zamrażarce i odczekać chwilę, aż polewa stwardnieje.

Zapiekane banany i gorąca czekolada – połączenie idealne?

Zapiekane banany możesz podawać nie tylko z lodami. Gorąca czekolada będzie doskonale współgrać z takim deserem, zapewniając jeszcze więcej słodyczy. Możesz przygotować ją w oparciu o swoją sprawdzoną recepturę albo skorzystać z poniższego przepisu. Czekolada do picia w poniższym wydaniu, z dodatkiem syropu bananowego, jeszcze bardziej podkręci kubki smakowe.

 

Do przygotowania czekolady na gorąco będziesz potrzebować:

  • 250 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2%,
  • 180 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 200 g śmietany kremówki 36%.

 

Z powyższych ilość przyrządzisz 2 porcje gorącej czekolady.

  1. Na dnie szklanek umieść po 1 łyżce syropu bananowego.
  2. Mleko zagotuj z ½ porcji kremówki, doprowadzając aż do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj połamaną drobno czekoladę.
  4. Cały czas mieszaj – aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Podgrzewaj jeszcze chwilkę, cały czas mieszając.
  6. Zdejmij z palnika i przelej do wysokich szklanek.
  7. Drugą część kremówki wyjmij z lodówki, a następnie ubij na sztywno, dodając niewielką ilość cukru.
  8. Przygotowaną bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch gorącego napoju. Całość możesz udekorować płatkami czekoladowymi.

 

Czekolada do picia, podobnie jak zapiekane banany, najlepiej smakuje na gorąco. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *