Basler Leckerli – pierniczki z Bazylei z polewą czekoladową

  • on 4 stycznia, 2022
  • Likes!

Te szwajcarskie pierniczki to prawdziwy król świątecznych wypieków. Wersja klasyczna to mocno miodowe ciasteczka z cynamonem, w tym wypadku z kakao i polewą czekoladową. Stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych świątecznych deserów podawanych w Polsce. Co będzie Ci potrzebne do przygotowania takiego wypieku?

 

Czas przygotowania: 45 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: łatwy

 

Lista składników:

Basler Leckerli:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g posiekanych migdałów,
  • 500 ml płynnego miodu,
  • 100 g cukru,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 łyżka masła 82%.

 

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki przesiej do wysokiej miski: mąkę pszenną, cukier, Kakao ciemne z Ghany E.Wedel, sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę korzenną do pierników.
  2. W garnuszku rozpuść razem miód i cukier, mieszaj do połączenia składników, drobinki cukru nie powinny być wyczuwalne. Dodaj posiekane drobno migdały i skórkę pomarańczy. Tak przygotowaną masę przelać do suchych składników.
  3. Wszystko razem ubijaj mikserem przez kilka minut. Masa będzie bardzo gęsta i mocno klejąca, ale właśnie taka ma być – nie dodawaj więcej mąki, bo pierniczki mogą wyjść wtedy zbyt twarde.
  4. Piekarnik rozgrzej do 1700 Będziesz potrzebować dużej kwadratowej blaszki, najlepiej takiej o wymiarach 35 cm x 35 cm, ale właściwie nada się każda duża blaszka bez względu na kształt.
  5. Wyłóż formę papierem do pieczenia i przelej do niej gęstą masę. Za pomocą arkusza papieru do pieczenia wyrównaj ciasto w foremce. Przyciśnij masę papierem do pieczenia i ostrożnymi ruchami rozprowadzaj ciasto po całej formie, tak by nie było grubsze niż ok. 1-2 cm. To najtrudniejsza część, bo masa niezbyt chętnie współpracuje, ale wystarczy trochę cierpliwości, a efekt naprawdę jest tego wart!
  6. Ciasto piecz przez około 20 minut i zostaw do przestudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  7. W tym czasie zacznij już przygotowywać polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę kremówkę i łyżkę masła. Mieszaj wszystko szybkimi ruchami, tak by nie powstały żadne grudki, a polewa dokładnie się połączyła. Wylej polewę na jeszcze ciepłe ciasto.
  8. Zanim ciasto całkowicie wystygnie, pokrój je na równiej wielkości kwadraty. Gotowe, smacznego!

 

Basler Leckerli to przepyszne szwajcarskie pierniczki, które smakują małym i dużym. Możesz przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku nawet przez kilka tygodni – warto jednak włożyć do nich skórkę chleba, która pochłonie ewentualną wilgoć. Dzięki temu będą świeże i przyjemnie chrupiące przez dłuższy czas, by cieszyć się nimi nie tylko od święta!

 

Sprawdź także inne desery, jak wyjątkowy tort czekoladowy czy mus czekoladowy, które będą idealne dla wszystkich miłośników słodkości!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *