Batony czekoladowe

  • on 3 grudnia, 2021
  • Likes!
ciasto czekoladowe z bananem

Pomysł na szybką, sycącą przekąskę, której przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu? Batony czekoladowe z płatkami owsianymi i bakaliami. Robi się je naprawdę prosto, a smakują genialnie i świetnie sprawdzają się jako poranny zastrzyk energii, kiedy nie masz za dużo czasu na przygotowanie drugiego śniadania.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 100 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
  • 100 g płatków owsianych górskich,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • garść orzechów,
  • dowolne bakalie.

 

Sposób przygotowania:

  1. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z łyżką masła lub oleju kokosowego.
  2. W blenderze zmiel płatki owsiane – mają być sypkie, ale nie całkiem zmielone. Orzechy posiekaj nożem, większe bakalie również.
  3. Do miski wsyp płatki owsiane, orzechy i bakalie, dodaj miód i roztopioną czekoladę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż składniki się ze sobą połączą.
  4. Przygotuj niewielką kwadratową foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż masę do foremki i wygładź wierzch. Do przekładania masy na batoniki najlepiej użyć mokrej, metalowej łyżki – dzięki temu masa nie będzie się do niej przyklejać i łatwiej będzie rozprowadzić ją w foremce.
  5. Batoniki wstaw na kilka chwil do lodówki. Kiedy będą już gotowe, wyjmij je i pokrój wzdłuż, wszerz lub jak tylko chcesz.
  6. Gotowe batoniki najlepiej przechowywać w lodówce, a w drogę zabierać je w wielorazowym pojemniku śniadaniowym.

Jeden batonik – wiele możliwości

Największym atutem czekoladowych batoników jest to, że trzymając się jednego przepisu, możesz stworzyć nieskończone kombinacje smaków. Bez względu na to, jaką czekoladę zdecydujesz się dodać i jakie bakalie wybierzesz, batoniki zawsze będą smakować znakomicie. To daje Ci prawdziwe pole do kulinarnych popisów – możesz śmiało eksperymentować ze smakiem i konsystencją batoników, ile tylko zechcesz! Oto kilka pomysłów, które koniecznie musisz wypróbować:

  • zastosowanie białej czekolady, migdałów i suszonych bananów,
  • zastosowanie mlecznej czekolady, orzechów laskowych i rodzynek,
  • zastosowanie gorzkiej czekolady o mniejszej zawartości kakao, orzechów nerkowca i suszonej żurawiny,

 

To tylko trzy, z naprawdę wielu możliwości. Pozwól sobie na odrobinę szaleństwa i stwórz połączenie, które podbije podniebienie Twoje i Twoich bliskich.

Jak przechowywać batoniki czekoladowe?

Jak było wspomniane już wcześniej, koniecznie w lodówce. Dzięki temu batoniki zachowają swoją stałą, zbitą konsystencję i nie będą się rozpuszczać. Dodatkowo warto zawinąć osobno każdy z batoników w papier śniadaniowy lub papier do pieczenia. Możesz też włożyć je do szklanego pojemnika ze szczelnym przykryciem – wtedy masz pewność, że nie „przyciągną” żadnych niechcianych zapachów z lodówki. O ile oczywiście zdążysz je schować, zanim wszystkie znikną.

 

Możesz również wypróbować inne desery, jak np. pancakes czekoladowe na śniadanie. Na przekąskę po obiedzie idealne będą muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest bardzo prosty i przygotujesz je w mgnieniu oka. Sprawdź!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *