Biały blok czekoladowy

  • on 3 grudnia, 2021
  • Likes!

Lubisz wracać do smaków dzieciństwa? Kojarzą Ci się z beztroską i swobodą. Wszystko było wtedy takie proste, prawda? Cóż, może ten blok czekoladowy nie rozwiąże wszystkich Twoich problemów, ale na pewno sprawi, że poczujesz się zdecydowanie lepiej. Biała czekolada i mnóstwo bakalii – to chyba jedno z najlepszych połączeń na świecie!

 

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia bloku w lodówce

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 200 g mleka w proszku,
  • 125 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 100 ml wody,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 50 g orzechów nerkowca,
  • 50 g rodzynek,
  • inne ulubione bakalie.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj keksówkę i wyłóż ją folią aluminiową.
  2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia.
  3. Orzechy nerkowca posiekaj na drobne kawałki.
  4. Połowę herbatników zmiel na drobny pył, drugą połowę pokrusz na małe kawałki. W rondelku rozpuść masło, wodę i cukier. Dodaj mleko w proszku i mieszaj tak długo, aż nie będzie grudek. Dolej czekoladę i zmielone herbatniki. Wszystko wymieszaj mikserem, aż powstanie jednolita, gładka i bardzo gęsta masa.
  5. Dodaj do niej żurawinę, posiekane orzechy, rodzynki i inne bakalie oraz pokruszone herbatniki. Wszystko szybko wymieszaj łyżką.
  6. Do wcześniej przygotowanej keksówki przelej masę. Musisz przelewać szybko, bo równie szybko tężeje.
  7. Wyrównaj wierzch i wstaw keksówkę do lodówki na minimum dwie godziny.
  8. Dobrze schłodzony blok możesz pokroić nożem.
  9. Smacznego!

 

Nie ma znaczenia, czy jesteś fanem mniej słodkich deserów, czy wolisz mus czekoladowy. Kiedy spróbujesz białego bloku czekoladowego, natychmiast się w nim zakochasz! To doskonałe połączenie słodkiej czekolady, chrupiących orzechów i bakalii.

Wspomnienie dzieciństwa

Dla wielu, blok czekoladowy to słodkie wspomnienie dzieciństwa. Przepis na ten prosty deser znaleźć można w każdym rodzinnym przepiśniku. I chociaż wszystkie przepisy nieco się od siebie różnią, każdy smakuje tak samo pysznie! Blok czekoladowy to jedna z tych słodkości, którą możesz przygotować na wiele sposobów, jednocześnie zachowując ten najważniejszy, mocno czekoladowy smak.

Dodatki do bloku czekoladowego

Zastanawiasz się co możesz dodać do białego bloku czekoladowego? Oto kilka propozycji:

  • blanszowane migdały,
  • orzechy nerkowca,
  • orzechy laskowe,
  • daktyle,
  • rodzynki,
  • suszone owoce,
  • bakalie,
  • kandyzowaną skórkę cytryny lub pomarańczy,
  • pistacje,
  • herbatniki kakaowe,
  • gorzka czekolada,
  • mleczna czekolada,
  • wiórki kokosowe,
  • nasiona chia,
  • ziarenka wanilii,
  • cynamon,
  • przyprawa do piernika.

 

Jak widzisz, możliwości jest naprawdę wiele. Wystarczy, że wybierzesz swoją ulubioną kombinację i możesz cieszyć się smakiem, który lubisz najbardziej.

 

Pamiętaj, że blok czekoladowy należy zawsze przechowywać w lodówce, żeby zachował swój niezwykły smak i zbitą konsystencję.

 

W przypadku, gdy chcesz przygotować deser na większe uroczystości, doskonałym wyborem będzie tort czekoladowy. Zachwyci on Twoich bliskich swym niezwykle czekoladowym i wiśniowym smakiem.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *