Biszkopt czekoladowy z galaretką

  • on 16 kwietnia, 2021
  • Likes!

Czekolada połączona z galaretką, będąca świetnym uwiecznieniem pogodnego dnia – czy jest coś lepszego? W tym tekście zaproponujemy Wam ciasto, które sprawdzi się w ciepłe, wiosenne czy letnie dni, ale może też poprawić humor jesienią lub zimą. Zapraszamy do lektury!

Dlaczego biszkopt czekoladowy jest najlepszy? Upieczony samodzielnie ma niepowtarzalnie miękką, delikatną konsystencję, wspaniały smak i jeszcze lepszy zapach. Wzbudza zachwyt również swoim ciemnym, brązowym wyglądem. Z tego względu to od niego zaczniemy przygotowywanie opisywanego przez nas ciasta.

Biszkopt czekoladowy – podstawa Twojego ciasta

Standardowy biszkopt często nie ma wielkiego wyrazu. Jest traktowany jako część utrzymująca jedność ciasta i jej ramy. Warto go urozmaicić!

Biszkopt na bazie czekolady będzie kapitalną podstawą do ciasta. Jego konsystencja staje się bardziej zwarta i puszysta. Jest on też inny w smaku, ale przy tym, nie jest przesadnie słodki i nie powoduje efektu mdlenia. Pamiętaj, że do wykonywania czekoladowego biszkoptu warto wykorzystywać wyłącznie sprawdzone czekolady, by podkreślić jego smak i aromat. Im więcej w czekoladzie naturalnego mleka i kakao, tym lepiej dla smaku biszkoptu!

Mamy biszkopt i… co dalej?

Biszkopt to jednak tylko początek drogi do uzyskania fantastycznego ciasta czekoladowego. Otóż my proponujemy połączyć go z galaretką. To od Ciebie i upodobań Twoich gości zależy jaki smak wybierzecie. Możesz też połączyć wiele galaretek, tworząc wielobarwną masę, wyglądającą bardzo zachęcająco.

Ile warstw galaretki i biszkoptu warto zrobić? Nie ma tu reguły. Możemy spotkać się z ciastami, które zawierają trzy, cztery warstwy biszkoptowo-galaretkowe. Jeżeli masz ochotę na lżejsze ciasto do popołudniowej kawy, wybierz wersję 2+1 – dwie warstwy biszkoptu i jedna galaretki.

Dla osób, które lubią eksperymenty, mamy jeszcze propozycję galaretkowatego brownie. Warstwa na spodzie może wylewać się po odkrojeniu kawałka, pozwalając „uciec” płynnej i ciepłej czekoladzie. Natomiast góra będzie składać się z galaretki. Wszystko w ryzach będzie trzymał czekoladowy biszkopt. Pyszności!

Dodawaj owoce i baw się cukiernictwem!

Pamiętaj, że do biszkoptu i galaretki możesz dodawać owoce w wersji świeżej lub po obróbce termicznej. Dzięki temu smak ciasta będzie jeszcze ciekawszy. Do galaretkowatego ciasta nadają się pomarańcze, mandarynki, winogrona, czereśnie, wiśnie, truskawki ale też banany, awokado i wiele innych owoców. Wszystko zależy od Twoich upodobań oraz pory roku.

Pamiętaj, żeby zachować proporcje między wszystkimi składnikami. Nie przesadź z dodatkami, bo ciasto nie będzie już tak niezapomniane. Owoce kupuj na targach od sprawdzonych sprzedawców. W ten sposób będziesz mieć pewność, że składniki ciasta są świeże. A wyrób będzie nadawał się do spożycia dłużej, niż jeden dzień po zrobieniu. Pamiętaj też, żeby upieczone ciasto wstawić na koniec do lodówki na kilka godzin. To wzmocni smak! Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *