Biszkopt przekładany delikatnym musem czekoladowym

  • on 2 grudnia, 2020
  • Likes!
ciasto z biala czcekolada

Połączenie biszkoptu i musu czekoladowego to doskonała propozycja na ciasto do kawy lub nawet tort na specjalną okazję. Niewątpliwie jest to strzał w dziesiątkę w przypadku osób, które nie wyobrażają sobie życia bez kakao w dowolnej ilości.

Lekko kakaowy biszkopt połączony ze słodką masą czekoladową umili każdy, nawet najbardziej deszczowy wieczór. Takie ciasto może przyjmować różne formy i być wzbogacane herbatnikami, kremem mlecznym czy nawet owocami.

Jak przygotować biszkopt z musem czekoladowym?

Przygotowanie biszkoptu czekoladowego nie różni się zbytnio od jego podstawowej wersji. Najważniejsze jest bowiem dodanie odpowiedniej ilości czekolady o wysokiej zawartości kakao. Jeśli chcesz, możesz podzielić mieszankę na mniejsze porcje, tworząc biszkoptowe ciastka z musem czekoladowym.

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 200 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 1,5 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 150 g margaryny,
  • 4 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania biszkoptu:

Rozpuść czekoladę i margarynę w kąpieli wodnej. Po dokładnym roztopieniu odstaw masę do ostygnięcia. Ubij wszystkie białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z cukrem do powstania kremowej konsystencji. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj ją do masy z żółtek wraz z uprzednio rozpuszczoną czekoladą i margaryną. W celu rozluźnienia masy podczas mieszania dołóż kilka łyżek ubitych białek. Skorzystaj z miksera aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po dokładnym wymieszaniu dodaj pozostałą pianę i połącz wszystko za pomocą łopatki lub łyżki.

Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° C. Piecz około 35-45 minut.

Równie ważnym elementem przygotowywanego ciasta jest również mus czekoladowy. Będzie on niezbędny do przełożenia biszkoptu po jego wystygnięciu.

Składniki na mus czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 150 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania musu czekoladowego:

Podgrzej śmietankę na małym ogniu. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Odstaw masę do ostudzenia. Po wystygnięciu dodaj serek mascarpone i dokładnie zmiksuj.

Po przygotowaniu biszkoptu i kremu czekoladowego należy połączyć oba elementy. W tym celu przekrój ciasto w połowie, a następnie dodaj masę, równomiernie ją rozprowadzając. Przed podaniem schłodź deser w lodówce przez kilka godzin.

Możesz również zamienić kolejność i nałożyć krem bezpośrednio na cienki biszkopt. Wówczas dobrym pomysłem jest przysypanie górnej warstwy kakao, co pozwoli na utrzymanie masy w ryzach. Jeśli chcesz, możesz także dodać wiórki kokosowe lub drobno pokruszone orzechy.

Z czym podawać biszkopt z musem czekoladowym?

Biszkopt z musem czekoladowym sprawdzi się idealnie jako deser na spotkania przy kawie lub zastępstwo klasycznych, ciężkich tortów podczas imienin czy urodzin. Jeśli dodasz mniej cukru, ciasto trafi również w gusta osób, które nie lubią słodkich kremów i stawiają na nieco bardziej wyraziste smaki.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/szampanska-babka-z-piankami-ptasie-mleczko/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *