Blok czekoladowy z Mieszanką Wedlowską

  • on 5 lutego, 2021
  • Likes!
piernik czekoladowy

Już od dawna hitem jest blok czekoladowy. Przepis klasyczny zna właściwie każdy. Czy jednak masz świadomość, że podstawową recepturę możesz dowolnie modyfikować? Co wiesz na czekoladowy deser z dodatkiem Mieszanki Wedlowskiej? Takie połączenie cię zaskoczy i zapewni nie lada przyjemność podniebieniu.

Dla niektórych osób blok czekoladowy przywodzi skojarzenia związane z dzieciństwem. Kilkadziesiąt lat temu to właśnie on był deserem podawanym niejako w zastępstwie czekolady. Jeśli chcesz odbyć sentymentalną podróż do przeszłości, ale nawiązać odrobinę do nowoczesności, wypróbuj nieco inny blok czekoladowy. Przepis, który uwzględnia Mieszankę Wedlowską jest równie prosty.

Blok czekoladowy – przepis na nowoczesny wariant

Jeżeli znasz klasyczny przepis na blok czekoladowy, z przygotowaniem jego nieco zmodyfikowanej wersji nie będziesz mieć trudności. W tym przypadku herbatniki i bakalie należy zastąpić czekoladkami wchodzącymi w skład Mieszanki Wedlowskiej.

Niezbędne składniki:

  • 200 g prawdziwego masła
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 400 g mleka w proszku
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 100 g Cukierków Mieszanka Wedlowska.

Przygotowanie deseru sprowadza się do zaledwie kilku kroków.

  1. Cukierki pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W rondelku roztop masło, dodaj cukier, wodę i kakao.
  3. Zawartość garnuszka podgrzewaj aż do rozpuszczenia się składników – chodzi o uzyskanie jednolitej masy.
  4. Odstaw do ostudzenia.
  5. W większym garnku umieść mleko w proszku oraz pokrojone cukierki z Mieszanki Wedlowskiej.
  6. Wlej schłodzoną masę kakaową i wymieszaj.
  7. Gęstą masę umieść w formie keksowej – wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  8. Całość umieść w lodówce na kilka godzin.

Pamiętaj! Mocno schłodzony blok czekoladowy będzie twardy. Dlatego przed pokrojeniem go w kawałki wyjmij deser z lodówki. Dzięki temu łatwiej podzielisz go na mniejsze części i nic się nie połamie.

Jeżeli blok w takiej wersji jest za mało czekoladowy, możesz go wzbogacić. Wystarczy przygotować polewę czekoladową – najlepiej z całej tabliczki rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny masła lub śmietany kremówki. Wierzch możesz udekorować pokruszonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.

Blok czekoladowy kontra brownie?

Blok czekoladowy, z uwagi na swój mocno czekoladowy smak, ma konkurenta. Jest nim brownie – ciasto czekoladowe, które – choć pieczone – także rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa.

Przewagą brownie jest znacznie krótszy czas przygotowania – wystarczy zaledwie 30 minut, aby móc podać wypiek. Mimo że przygotowanie bloku czekoladowego jest mniej pracochłonne, na efekt końcowy trzeba poczekać nawet kilka godzin.

A co ze smakiem? Tutaj nie ma zwycięzcy, ponieważ zarówno brownie, jak i blok czekoladowy smakują wyśmienicie. Wyróżnia je mocno czekoladowy smak, którego intensywność można dostosować do własnych preferencji.

A ty co wybierzesz? Blok czekoladowy z nowoczesnej odsłonie z Mieszanką Wedlowską? Czy amerykańskie brownie w wersji klasycznej – bez dodatków?

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *