Już od dawna hitem jest blok czekoladowy. Przepis klasyczny zna właściwie każdy. Czy jednak masz świadomość, że podstawową recepturę możesz dowolnie modyfikować? Co wiesz na czekoladowy deser z dodatkiem Mieszanki Wedlowskiej? Takie połączenie cię zaskoczy i zapewni nie lada przyjemność podniebieniu.
Dla niektórych osób blok czekoladowy przywodzi skojarzenia związane z dzieciństwem. Kilkadziesiąt lat temu to właśnie on był deserem podawanym niejako w zastępstwie czekolady. Jeśli chcesz odbyć sentymentalną podróż do przeszłości, ale nawiązać odrobinę do nowoczesności, wypróbuj nieco inny blok czekoladowy. Przepis, który uwzględnia Mieszankę Wedlowską jest równie prosty.
Blok czekoladowy – przepis na nowoczesny wariant
Jeżeli znasz klasyczny przepis na blok czekoladowy, z przygotowaniem jego nieco zmodyfikowanej wersji nie będziesz mieć trudności. W tym przypadku herbatniki i bakalie należy zastąpić czekoladkami wchodzącymi w skład Mieszanki Wedlowskiej.
Niezbędne składniki:
- 200 g prawdziwego masła
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 400 g mleka w proszku
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki wody
- 100 g Cukierków Mieszanka Wedlowska.
Przygotowanie deseru sprowadza się do zaledwie kilku kroków.
- Cukierki pokrój na mniejsze kawałki.
- W rondelku roztop masło, dodaj cukier, wodę i kakao.
- Zawartość garnuszka podgrzewaj aż do rozpuszczenia się składników – chodzi o uzyskanie jednolitej masy.
- Odstaw do ostudzenia.
- W większym garnku umieść mleko w proszku oraz pokrojone cukierki z Mieszanki Wedlowskiej.
- Wlej schłodzoną masę kakaową i wymieszaj.
- Gęstą masę umieść w formie keksowej – wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Całość umieść w lodówce na kilka godzin.
Pamiętaj! Mocno schłodzony blok czekoladowy będzie twardy. Dlatego przed pokrojeniem go w kawałki wyjmij deser z lodówki. Dzięki temu łatwiej podzielisz go na mniejsze części i nic się nie połamie.
Jeżeli blok w takiej wersji jest za mało czekoladowy, możesz go wzbogacić. Wystarczy przygotować polewę czekoladową – najlepiej z całej tabliczki rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny masła lub śmietany kremówki. Wierzch możesz udekorować pokruszonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.
Blok czekoladowy kontra brownie?
Blok czekoladowy, z uwagi na swój mocno czekoladowy smak, ma konkurenta. Jest nim brownie – ciasto czekoladowe, które – choć pieczone – także rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa.
Przewagą brownie jest znacznie krótszy czas przygotowania – wystarczy zaledwie 30 minut, aby móc podać wypiek. Mimo że przygotowanie bloku czekoladowego jest mniej pracochłonne, na efekt końcowy trzeba poczekać nawet kilka godzin.
A co ze smakiem? Tutaj nie ma zwycięzcy, ponieważ zarówno brownie, jak i blok czekoladowy smakują wyśmienicie. Wyróżnia je mocno czekoladowy smak, którego intensywność można dostosować do własnych preferencji.
A ty co wybierzesz? Blok czekoladowy z nowoczesnej odsłonie z Mieszanką Wedlowską? Czy amerykańskie brownie w wersji klasycznej – bez dodatków?