Blok czekoladowy to już klasyk, który serwowany jest w wielu domach – i to zupełnie bez okazji. Nie ma się czemu dziwić – deser jest niezwykle smaczny, wręcz rozpływa się w ustach. Wcale jednak nie musisz ograniczać się do przyrządzania tradycyjnego bloku czekoladowego. Wypróbuj jego wersję z migdałami i orzechami. Doskonały smak gwarantowany!
Bloku czekoladowego wcale nie trzeba rekomendować, ponieważ w ostatnim czasie jest to prawdziwy hit. Po wielu latach niebytu, powrócił do łask, przypominając swoją historię. W oryginalnej wersji zawiera różne bakalie, herbatniki i ciasteczka. W nowej odsłonie – tylko migdały i orzechy. To prawdziwa gratka dla miłośników migdałowo-orzechowych smaków.
Składniki na blok czekoladowy migdałowo-orzechowy
Produkty potrzebne do przygotowania bloku z migdałami i orzechami niewiele się różnią od przepisu na tradycyjny deser. Będziesz potrzebować:
- 200 g masła
- ½ szklanki mleka
- 2 szklanek mleka w proszku
- 4 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- ¾ szklanki cukru
- garści migdałów
- garści orzechów, np. laskowych, włoskich, nerkowców.
Zadbaj o wysoką jakość produktów, które wpływają na finalny smak deseru.
Blok czekoladowy – krok po kroku
Jeśli masz już za sobą przygotowania tradycyjnego bloku czekoladowego, wersję z migdałami i orzechami na pewno będziesz w stanie przyrządzić nawet z zamkniętymi oczami.
- W większym garnku podgrzej mleko, cukier i masło – aż do rozpuszczenia i połączenia składników.
- Zdejmij naczynie z palnika i dodaj mleko w proszku. Jednocześnie mieszaj masę energicznym ruchem, aby nie powstały grudki.
- Do jednolitej masy czekoladowej dodaj migdały i inne orzechy.
- Formę keksową wyłóż folią aluminiową / papierem do pieczenia / folią spożywczą.
- Wylej masę i wierzch wyrównaj łyżką.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin – aż do stężenia.
Bezpośrednio przed podaniem wyjmij formę na kilka minut. Gdy blok czekoladowy nabierze temperatury pokojowej, stanie się bardziej podatny na krojenie.
Z czym serwować blok czekoladowy z migdałami i orzechami?
Doskonały w smaku deser nie wymaga żadnej oprawy – tak jest w przypadku bloku czekoladowego. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go w towarzystwie innych pyszności.
- Lody śmietankowe
Najlepiej takie własnoręcznie przygotowane. Nie jest to trudne – wystarczy ubić śmietanę kremówkę niemal na sztywno i dodać słodzone mleko skondensowane. Całość wymieszaj dokładnie, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin. Tak przygotowane lody są miękkie – z łatwością dają się nakładać łyżką gałkową.
- Kawa latte
Kawa i czekolada to połączenie idealne. Wcale nie musisz mieć ekspresu, aby przygotować pyszne café latte. Przyrządź mocny napar, np. z kawiarki. Mleko podgrzej do temperatury 50oC i ubijaj na sztywną pianę. Wlej mleko do wysokiej szklanki, a po chwili powoli wlewaj napar kawowy – po ściance. W ten sposób powinny powstać efektowne trzy warstwy: mleko – kawa – mleko.
Blok czekoladowy migdałowo-orzechowy to propozycja na każdą okazję. Spróbuj tej nowoczesnej odsłony deseru – czy tak samo przypadnie Ci do gustu?