Blok czekoladowy z truskawkami

  • on 28 czerwca, 2021
  • Likes!
sernik czekoladowy

Blok czekoladowy to bardzo prosty deser kojarzący się z dzieciństwem. Można go przygotować bez względu na okoliczności. W jego wnętrzu warto umieścić swoje ulubione składniki, np. orzechy czy herbatniki. Latem w ogrodach i na polach pojawiają się świeże owoce, które również sprawdzają się świetnie jako dodatek do takiego ciasta.

 

Połączenie bloku czekoladowego ze świeżymi truskawkami pozwala na delikatne przełamanie twardej konsystencji deseru, jednocześnie zmieniając jego smak. Taka propozycja sprawdza się świetnie w sezonie letnim, gdy na rynku znaleźć można owoce prosto z krzaka. Jak przygotować blok czekoladowy z dodatkiem truskawek?

Jak przygotować blok czekoladowy z truskawkami?

Blok czekoladowy można przygotować z wykorzystaniem podstawowych składników. W tym celu nie trzeba również posiadać piekarnika. Gotowy deser wystarczy bowiem umieścić w lodówce, a po kilku godzinach można cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Przyda się jednak keksówka, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na blok czekoladowy:

  • 100 g truskawek,
  • 200 g masła,
  • 400 g mleka w proszku,
  • 60 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 100 g rodzynek,
  • małe opakowanie herbatników.

 

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło w rondelku. Dodaj cukier, mleko oraz kakao. Do wymieszanej masy dodaj mleko w proszku. Mieszaj aż do zgęstnienia całości. Zestaw jednolitą masę z kuchenki, a następnie dodaj do niej rodzynki i pokruszone herbatniki. Pokrój truskawki na małe kawałki i dorzuć do masy. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż deser do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Jak zmodyfikować przepis na blok czekoladowy?

Jeśli chodzi o blok czekoladowy, przepis na ten deser można w łatwy sposób modyfikować, dostosowując go do własnych preferencji. Wewnątrz masy czekoladowej da się bowiem umieścić również wiele innych składników, nie tylko rodzynki czy świeże truskawki. Doskonale sprawdzą się też orzechy, od włoskich, przez nerkowce, aż po laskowe. Świetnym wyborem są także słone paluszki, które przełamują smak słodkiej czekolady. Wewnątrz bloku czekoladowego można również umieścić preparowany ryż lub inne owoce sezonowe. Wszystko zależy od Twojej wizji.

 

Blok czekoladowy jest dobrą alternatywą dla brownie, szczególnie w sezonie letnim. To deser chłodny, który powinno się przechowywać w lodówce, dlatego skutecznie orzeźwia w gorące dni. Blok czekoladowy, podobnie jak w przypadku klasycznych ciast, można również udekorować. Do jego powierzchni bez problemu przyklei się kakao czy cukier puder, ale dobrym pomysłem jest postawienie na polewę czekoladową, która szybko zastygnie w lodówce. Do takiej warstwy można przyczepić owoce sezonowe, wiórki kokosowe czy orzechy. Latem warto podawać blok czekoladowy w towarzystwie chłodnych napojów, świeżych truskawek, malin czy listków mięty. Jest to bowiem bardzo uniwersalny deser, który można udekorować zgodnie z własnymi potrzebami, dostosowując jego wygląd i smak do okazji.

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *