Blok czekoladowy jest prostym deserem, który pozwala na przygotowanie zgodnie z własnymi preferencjami. W jego wnętrzu można bowiem umieścić dowolne składniki, od suszonych owoców, przez orzechy, aż po słone paluszki czy herbatniki. Takie ciasto smakuje idealnie również z dodatkiem kwaśnych wiśni.
Połączenie czekolady i wiśni jest klasyką, która trafia w gusta wielu osób. Taki deser sprawdzi się doskonale niezależnie od okoliczności. Smakuje delikatnie słodko, ale wiśnie nadają mu kwaśnego charakteru. Tak zbilansowane smaki są strzałem w dziesiątkę na wszelkie spotkania towarzyskie i ważne okazje.
Jak przygotować blok czekoladowy z wiśniami?
Przygotowanie bloku czekoladowego z wiśniami nie wymaga posiadania piekarnika. Ciasto zastyga bowiem w lodówce. Konieczne jest jednak przygotowanie formy odpowiednio wcześnie i wyłożenie jej papierem do pieczenia. W ten sposób ciasto zastygnie w odpowiedni kształt i pozwoli na łatwe pokrojenie w plasterki.
Składniki na blok czekoladowy z wiśniami:
- 80 g suszonych wiśni,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 120 ml wody,
- 45 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 130 g mleka w proszku,
- mała paczka herbatników,
- 100 g orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło z cukrem, dodaj wodę, kakao i zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie, dodaj mleko w proszku i wymieszaj. Pokrusz herbatniki, posiekaj orzechy włoskie. Wsyp je do masy wraz z suszonymi wiśniami. Wymieszaj całość tak, by składniki rozłożyły się w niej równomiernie. Przełóż masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść deser w lodówce na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Jak udekorować blok czekoladowy z wiśniami?
Przepis na blok czekoladowy można zmodyfikować poprzez dodanie dekoracji. Idealnym wyborem jest postawienie na polewę czekoladową, którą należy polać wierzch deseru. Taka warstwa szybko zastygnie w lodówce i będzie komponować się idealnie z blokiem. Na wierzchu polewy warto umieścić świeże wiśnie przekrojone na pół. W ten sposób nawiążesz do charakterystycznego dodatku umieszczonego wewnątrz ciasta i sprawisz, że deser będzie wyglądał jeszcze ciekawiej. Doskonale sprawdzą się też wiśnie suszone, co jest dobrym wyborem w trakcie chłodniejszych miesięcy.
Blok czekoladowy jest idealną alternatywą dla brownie. Nie wymaga on jednak pieczenia, dlatego można przygotować go w jeszcze łatwiejszy sposób. Jeśli wolisz niestandardową wersję takiego deseru, możesz zrezygnować z foremki i umieścić masę pomiędzy dwoma warstwami dużych wafli. Gotowe ciasto należy następnie pokroić ostrym nożem na malutkie kawałki. Wówczas sama masa może być rozłożona znacznie cieńszą warstwą. To idealny wybór w sytuacji, gdy chcesz, by deser można było jeść rękami. Wówczas nie musisz się również martwić, że polewa zacznie rozpływać się od razu po wyjęciu z lodówki. Deser warto jednak przechowywać w niskiej temperaturze, szczególnie w trakcie lata. Pod wpływem ciepła może on szybko stracić swoją charakterystyczną konsystencję i formę.