Blok czekoladowy ze słonym karmelem

  • on 11 stycznia, 2021
  • Likes!
Czekoladowa krówka

Blok czekoladowy ze słonym karmelem to ciekawa propozycja dla osób, które kochają kontrastujące smaki. Takie połączenie trafia w gusta miłośników deserów o nieco mniej słodkim charakterze niż klasyczne ciasta z dużą ilością kremu.

Blok czekoladowy nie wymaga pieczenia, dlatego jego przygotowanie jest możliwe nawet w sytuacji, gdy nie masz dostępu do piekarnika. Wystarczy jedynie kuchenka, na której rozpuścisz poszczególne składniki, oraz lodówka.

Jak przygotować blok czekoladowy ze słonym karmelem?

Przygotowanie bloku czekoladowego nie wymaga dysponowania specjalnymi umiejętnościami. Wszystko sprowadza się jedynie do połączenia konkretnych składników. Przed rozpoczęciem gotowania wyłóż foremkę keksową papierem do pieczenia, co ułatwi kolejne czynności i przyspieszy cały proces.

Składniki do przygotowania bloku czekoladowego:

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej 80% lub gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 150 ml wody,
  • 200 g masła,
  • 300 g mleka w proszku,
  • 150 g cukru,
  • 100 g herbatników,
  • 100 g dowolnych orzechów.

Do bloku czekoladowego można dodać także inne składniki. Doskonałym pomysłem jest postawienie na kwaśne, suszone owoce, takie jak wiśnie czy żurawina. Wiele osób decyduje się również na skorzystanie z rodzynek, pokruszonych słonych paluszków, wafelków czy pianek marshmallow.

Składniki do przygotowania słonego karmelu:

  • 400 g masy krówkowej,
  • 10 g soli.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło z cukrem w garnku, a następnie dodaj wodę. Gotuj na małym ogniu do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Posiekaj czekoladę na kawałki i wsyp ją do gorącej masy. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Rozkrusz większe orzechy, herbatniki oraz inne, opcjonalne dodatki, a następnie dodaj je do uprzednio przygotowanej mieszanki. Wsyp mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do formy i odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na noc).

Po odczekaniu określonego czasu masa stanie się zwarta. Wówczas możliwe jest polanie jej słonym karmelem. W tym celu należy rozpuścić masę krówkową w kąpieli wodnej i dodać sól. Następnie konieczne jest wymieszanie wszystkich składników tak, by stworzyły jednolitą masę. Po wykonaniu tych czynności możesz polać gotowy blok czekoladowy słodko-słoną polewą.

Jak podawać blok czekoladowy ze słonym karmelem?

Przepis na blok czekoladowy jest bardzo prosty, dlatego trafi w gusta nawet takich osób, które nie są wprawione w przygotowywaniu deserów i wolą unikać propozycji wymagających pieczenia. Gotowe ciasto można z powodzeniem łączyć z kawą oraz jeść samodzielnie, bez towarzystwa gorzkiego napoju. Deser nie jest tak słodki jak klasyczny blok czekoladowy dzięki dodatkowi soli, dlatego sprawdzi się idealnie nawet w przypadku osób, które nie przepadają za mdłymi tortami.

Blok czekoladowy nie wymaga pieczenia, jednak powinien odstać w lodówce przed podaniem. Dzięki temu czekolada stężeje i nie będzie rozpływać się podczas jedzenia. Jeśli chcesz, możesz udekorować wierzch deseru świeżymi owocami, dodatkowymi orzechami czy innymi ulubionymi składnikami. Pamiętaj o tym, że blok czekoladowy należy przechowywać w niskiej temperaturze.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *