Borówka amerykańska i brownie, czyli perfekcyjne połączenie

  • on 1 czerwca, 2021
  • Likes!

Brownie to prawdziwy hit, który zdążył zaskarbić sobie sympatię każdego miłośnika czekolady. Intensywny smak, ciężka konsystencja – to sprawia, że ciasto cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Od czasu do czasu warto jednak pokusić się o drobną zmianę, wprowadzając do klasycznego przepisu modyfikacje. Sprawdź, jak przygotować brownie z borówką amerykańską!

 

W cukiernictwie istnieje wiele smakowych połączeń, które perfekcyjnie ze sobą współgrają. Tak jest m.in. w przypadku czekolady oraz owoców leśnych. Dlatego brownie z malinami czy jagodami już nikogo nie dziwi. Warto zatem przyrządzić ten deser w wersji z borówkami amerykańskimi, którego dopełnieniem będzie gorąca czekolada do picia lub mrożona kawa – w zależności od twoich preferencji.

Jak przygotować brownie z borówkami amerykańskimi?

Jeśli dysponujesz sprawdzonym przepisem na brownie z malinami, możesz z niego skorzystać. Wystarczy, że owoce zastąpisz borówkami amerykańskimi.

 

Do przygotowania ciasta czekoladowego będziesz potrzebować:

  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 1 kostki masła,
  • 3 jajek,
  • 1 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżek konfitury malinowej,
  • 2 garści borówek amerykańskich.

Możesz użyć również tylko czekolady gorzkiej – wówczas ilość cukru możesz odrobinę zwiększyć. Wszystko jednak zależy od twoich upodobań smakowych.

 

Przygotowanie brownie krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C i ustaw go na tryb grzania góra-dół.
  2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w rondelku.
  3. Do garnka dodaj masło i całość podgrzewaj na niewielkim ogniu – nie doprowadź do zagotowania.
  4. Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę.
  5. Do masy jajecznej dodaj ostudzoną płynną czekoladę.
  6. Do całości dodaj mąkę i wymieszaj – tylko do połączenia składników.
  7. Do ciasta dodaj umyte borówki amerykańskie i wymieszaj.
  8. Surowe ciasto przelej do formy (ok. 23×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Na wierzch wyłóż część z pozostałych borówek i zrób niewielkie kleksy z konfitury. Wyrównaj powierzchnię.
  10. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
  11. Upieczone brownie odstaw do ostygnięcia.

Jak i z czym podawać ciasto czekoladowe?

Brownie z borówkami amerykańskimi to bardzo uniwersalne ciasto, które stwarza mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o sposób podania. Możesz zaserwować je z:

  • gałkami lodów śmietankowych, waniliowych, jagodowych, a nawet czekoladowych,
  • ciepłym napojem – świetnie sprawdzi się tutaj gorąca czekolada do picia, co wydobędzie głębię czekoladowego smaku; alternatywą jest też kawa mrożona,
  • bitą śmietaną – kleksy możesz wyłożyć na wierzch ciasta i udekorować kilkoma borówkami oraz startą czekoladą.

Brownie z borówkami to nowoczesny wariant amerykańskiego klasyka. Jeśli ciasto czekoladowe smakuje Ci w wersji z malinami, w takiej odsłonie również spełni twoje oczekiwania smakowego. Przygotuj je raz przy najbliższej nadarzającej się okazji, a zechcesz do niego wracać bardzo często.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *