Brownie bananowe

  • on 1 kwietnia, 2022
  • Likes!
ciasto czekoladowo truskawkowe

Brownie to deser kochany przez wszystkich miłośników czekolady. Cechuje się mokrą konsystencją. Do takiego ciasta można dodać wiele ciekawych produktów, takich jak np. banany. Pozwalają one na przełamanie smaku, a jednocześnie uzyskanie jeszcze wilgotniejszej konsystencji.

Brownie bananowe to doskonałe rozwiązanie dla prawdziwych miłośników słodkości. Wynika ona z naturalnego smaku bananów, dlatego pozwala na zmniejszenie ilości cukru. Czekolada doskonale komponuje się z tymi owocami.

Jak przygotować brownie bananowe?

Brownie bananowe przygotowuje się bardzo podobnie do zwykłego ciasta tego typu. Warto jednak zaopatrzyć się w bardzo dojrzałe banany, które są miękkie i słodkie. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych produktów należy rozgrzać piekarnik do 175°C. Samo przygotowanie babeczek jest bardzo proste i trwa zaledwie kilkadziesiąt minut.

Składniki na brownie bananowe:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 140 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki.

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę i masło w rondelku lub kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. W tym czasie pomieszaj cukier i jajka. Do mieszanki przesiej mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dodaj banany rozgniecione widelcem na jednolitą masę oraz wystygniętą czekoladę z masłem. Pomieszaj wszystko z wykorzystaniem miksera. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175°C przez około 35 minut.

Jak udekorować brownie z bananami?

Gotowe brownie z bananami można udekorować na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzają się wszelkie składniki o kwaśnym smaku. Pozwalają one na przełamanie słodyczy wynikającej z zastosowania cukru, czekolady i dojrzałych bananów. Dobrym wyborem są więc wszelkie kwaśne owoce. Mowa tu m.in. o malinach, porzeczkach czy wiśniach. Warto umieścić świeże składniki na wierzchu, przyklejając je np. do czekoladowej polewy. Istnieje również opcja przekrojenia gotowego ciasta i wyłożenie go dżemem lub świeżymi owocami we wnętrzu. To świetny wybór w sytuacji, gdy kochasz stawiać na kontrastujące smaki. W ten sposób brownie można również przekształcić w okazały tort z wieloma składnikami.

W ten sam sposób można przygotować również muffinki czekoladowe. Przepis obejmuje wykorzystanie specjalnych papilotek. Gotowe ciasto wystarczy przelać do takich foremek zamiast do jednej, dużej formy. To doskonałe rozwiązanie na wszelkie spotkania, w trakcie których cenione są niewielkie przekąski, pozwalające na zjedzenie bez użycia sztućców. Babeczki doskonale urosną w papilotkach, a gotowy wypiek można dowolnie udekorować.

Gdzie jeszcze można wykorzystać połączenie bananów i czekolady?

Połączenie bananów i czekolady sprawdzi się świetnie również w przypadku wielu innych słodkich potraw. Doskonałym przykładem są m.in. pancakes czekoladowe. Wystarczy wypełnić je musem kakaowym i pokrojonymi bananami. Doskonale sprawdzi się też zastosowanie zmiksowanych owoców, zastępujących tradycyjne dżemy umieszczane w środku naleśników.

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *