Brownie espresso – słodko-gorzka wersja klasycznego deseru

  • on 2 grudnia, 2020
  • Likes!

Klasyczne brownie to deser znany każdemu miłośnikowi czekolady. Istnieje jednak łatwy sposób na zmodyfikowanie tej propozycji i nadanie jej nieco bardziej wyrazistego charakteru. Co powiesz na połączenie brownie ze świeżo zmieloną kawą?

Brownie espresso to niecodzienna, ale niezwykle ciekawa propozycja na deser. Przepis na takie ciasto jest wyjątkowo prosty i sprawdza się zarówno podczas spotkań przy kawie, jak i nieco bardziej wymagających okazji. Lekki aromat kawy oraz słodycz czekolady umilą deszczowy, jesienny wieczór, pomagając zachować pogodę ducha.

Jak przygotować brownie espresso?

Przygotowanie brownie espresso trwa zaledwie kilkadziesiąt minut, dlatego deser ten sprawdza się idealnie niezależnie od okoliczności. Przed zmieszaniem wszystkich wymaganych składników nagrzej piekarnik do temperatury 180°C oraz wyłóż blachę o wymiarach około 20×20 cm papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 120 g mielonej kawy espresso,
  • 100 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 35 g kakao,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej, a następnie dodaj mieloną kawę i cukier. Mieszaj do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Do ostudzonej masy dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp przesianą mąkę, kakao oraz sól. Wymieszaj całość, a następnie przełóż ciasto do formy i piecz przez około 25-30 minut.

Jeśli nie lubisz zbyt słodkich deserów, możesz zmniejszyć proponowaną ilość cukru lub zastosować czekoladę o większej zawartości kakao. W tym celu dobrze sprawdzą się warianty gorzkie 80%.

Jeśli chcesz, możesz polać gotowe brownie samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową. Krok ten nie jest obowiązkowy, jednak z pewnością zadowoli miłośników czekolady w dowolnych ilościach.

Składniki na polewę:

  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 120 ml mleka lub śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dolej mleko lub śmietanę kremówkę. Jeśli masa wyjdzie za gęsta, dodaj więcej płynu. Polej lekko ciepłe lub wystudzone ciasto polewą.

Z czym podawać brownie espresso?

Brownie espresso to doskonała propozycja na spotkania przy filiżance kawy. Takie ciasto sprawdzi się doskonale jako pocieszenie w trakcie smutnych dni czy słodki deser podczas przyjęcia urodzinowego.

Gotowe brownie espresso można udekorować dowolnymi składnikami. Z czekoladą idealnie łączą się orzechy, dlatego dobrym pomysłem okazuje się umieszczenie na powierzchni polewy płatków migdałowych lub pokruszonych nerkowców. Ciekawym wyborem są także wiórki kokosowe, które nadadzą deserowi ciekawy wygląd. Jeśli chcesz, możesz postawić również na suszone owoce przełamujące słodycz ciasta. Doskonałym pomysłem będzie zastosowanie wiśni, żurawiny lub rodzynek.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *