Brownie malinowe

  • on 28 czerwca, 2021
  • Likes!
WZ-ka

Brownie ma swoich zwolenników na całym świecie. Ciasto o głębokim smaku kakao komponuje się doskonale z wieloma składnikami, w tym także owocami. Latem warto postawić na produkty sezonowe, które dopełnią czekoladowy deser. Co powiesz na brownie z dodatkiem świeżych malin?

 

Słodka czekolada komponuje się idealnie z nieco kwaśnymi malinami, które przełamują jej smak. Takie ciasto jest doskonałym wyborem w sezonie letnim, kiedy to w ogrodach pojawiają się świeże owoce. Zobacz, jak przygotować brownie z malinami!

Jak przygotować brownie malinowe?

Brownie to klasyk, który sprawdza się niezależnie od okazji i pory roku. Takie ciasto można przygotować z wykorzystaniem podstawowych składników w zaledwie kilkadziesiąt minut. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych produktów wyłóż blachę papierem do pieczenia, by ułatwić sobie kolejne czynności.

Składniki na brownie malinowe:

  • 200 g świeżych malin,
  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 80 g czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 240 g cukru,
  • 140 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

Ustaw piekarnik na temperature 160°C, na tryb grzania termoobieg. Rozpuść masło w rondelku i dodaj obie czekolady połamane na mniejsze kawałki. Wymieszaj jajka z cukrem, a następnie dolej do nich przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszaj dokładnie całość. Przesiej mąkę i sól do pozostałych składników. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Przelej ciasto do blachy, a na wierzchu ułóż maliny. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut.

 

Najlepiej sprawdzą się maliny świeże. Ich mrożone odpowiedniki puszczają dużo soku, co może wpłynąć na ostateczną konsystencję wypieku.

Jak podawać brownie z malinami?

Brownie z malinami to idealny deser w sezonie letnim, gdy jest dostęp do świeżych owoców. Takie ciasto smakuje doskonale na ciepło, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi, waniliowymi czy właśnie malinowymi. Można łączyć je także z sorbetem przygotowanym samodzielnie z zamrożonych owoców. Gdy brownie wystygnie, doskonałym pomysłem jest pokrojenie go na kawałki i ozdobienie bitą śmietaną. Na wierzch można wysypać wiórki czekoladowe lub kokosowe. Świetnie sprawdzi się także polewa, która pozwoli na przyczepienie do górnej warstwy ciasta wielu innych składników, w tym orzechów czy płatków migdałowych.

 

W sezonie letnim szybkie ciasto czekoladowe warto udekorować w konkretny sposób. Doskonale sprawdzą się świeże maliny ułożone na wierzchu brownie już po upieczeniu. Można przymocować je do czekoladowej polewy przygotowanej poprzez rozpuszczenie kilku kostek i dodanie odrobiny mleka. Z malinami i czekoladą idealnie komponuje się też mięta. Kilka zielonych listków idealnie dopełni całość, szczególnie gdy zdecydujesz się na podanie ciemnego brownie z owocami oraz bitą śmietaną.

 

Ciasto czekoladowe pasuje idealnie do gorzkiej kawy, która pozwala na przełamanie intensywnie słodkiego smaku deseru. W połączeniu z kwaśnymi malinami taka propozycja spisuje się wspaniale również w pojedynkę. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *