Brownie piernikowe, ze śliwką i białą czekoladą

  • on 4 stycznia, 2022
  • Likes!

Jeśli lubisz klasyczne babeczki czekoladowe, to na pewno uwielbiasz też brownie. Nic dziwnego – wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto podbija wszystkie serca. Najlepsze w brownie jest jednak to, że można z nim dowolnie eksperymentować. Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy dla Ciebie brownie piernikowe ze śliwką i białą czekoladą. Doskonałe na święta!

 

Czas przygotowania: 55 minut + czas chłodzenia

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:    

Brownie czekoladowo-piernikowe:

  • 80 g mąki pszennej (najlepsza będzie tortowa typ 450),
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g masła,
  • 50 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 50 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 3 jajka (rozmiar M),
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników,
  • 2 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 100 g suszonych śliwek – drobno pokrojonych.

 

Krem pierniczkowy:

  • 50 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 30 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników.

 

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 50 g suszonych śliwek – najlepiej pokrojonych na mniejsze kawałki.

 

Sposób przygotowania:

  1. Prostokątną blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj również miskę i silikonową lub drewnianą łyżkę do mieszania.
  2. W garnuszku rozpuść masło, czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną i czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50%. Kiedy masa lekko przestygnie, przelej zawartość garnuszka do miski. Dodaj jajka (w temperaturze pokojowej), przesiej mąkę, cukier puder, Kakao ciemne z Ghany E.Wedel i przyprawę korzenną do pierników. Wszystko wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pokrojone suszone śliwki.
  3. Czekoladową masę wlej do wcześniej przygotowanej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 1900C, góra-dół. Brownie, piecz przez około 20-25 minut.
  4. Kiedy brownie się piecze, możesz przygotować przepyszny krem piernikowy. Czekoladę E.Wedel Białą i czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę i przyprawę korzenną do pierników. Kiedy masa połączy się w jednolitą całość, przełóż ją do wysokiej miski i ubijaj kilka minut mikserem. Dzięki temu stanie się puszysta.
  5. Masę przełóż na wystudzone brownie i rozprowadź ją dokładnie po całej powierzchni.
  6. Na koniec dekoracja – rozpuść kolejne 50 g czekolady E.Wedel Białej i oblej nią brownie z kremem piernikowym, posyp wszystko pokrojonymi suszonymi śliwkami i gotowe.
  7. Przed podaniem warto schłodzić brownie w lodówce, tak żeby krem piernikowy dobrze się ściął i lepiej się kroił. Krem powinien być zwarty, ale puszysty, a samo ciasto mocno wilgotne w środku.

 

To brownie jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych świątecznych ciast. Łączy w sobie wszystko to, co najlepsze. Dużo czekolady i przepyszny piernikowy krem, który wypełnia zapachem cały dom. To przepis, który musisz wypróbować!

 

Co zrobić z czekoladą, która została Ci po przygotowaniu piernikowego brownie? Możesz wykorzystać ją, by przygotować na śniadanie przepyszne pancakes czekoladowe lub użyć jej, by upiec muffinki czekoladowe. Przepis na nie, nie sprawi Ci większych problemów. Sprawdź!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *