Brownie z budyniem i truskawkami

  • on 1 czerwca, 2021
  • Likes!
Czekoladowa krówka

Klasyczne brownie od lat cieszy podniebienia miłośników czekolady. Chociaż oryginalna wersja nie ma sobie równych, warto od czasu do czasu pokusić się o cukiernicze wariacje. Poznaj przepis na ciężkie ciasto czekoladowe przekładane budyniem i truskawkami!

 

Amerykańskie ciasto czekoladowe zaskarbiło sobie przychylność ludzi na całym świecie. To zasługa intensywnego czekoladowego smaku oraz konsystencji. Ciężkie, wilgotne i zbite ciasto przyjemnie rozpuszcza się w ustach. Na korzyść przemawia również czas przygotowania – to naprawdę proste i szybkie ciasto czekoladowe, które nie wymaga posiadania doświadczenia cukierniczego.

Brownie niejedno ma imię…

Brownie może występować w wielu odsłonach. Dużą popularnością cieszy się ciasto czekoladowe z dodatkiem malin. Warto jednak pójść o krok dalej, przyrządzając wariant z budyniem i truskawkami. Masa budyniowa pozwoli przełamać ciężką konsystencję brownie, zaś truskawki dodadzą lekko kwaskowatego posmaku.

Jak przygotować brownie z budyniem i truskawkami?

Jeśli lubisz eksperymentować, z łatwością przygotujesz brownie w tej wersji.

 

Niezbędne składniki to:

  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • ½ szklanki brązowego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 szklanki truskawek świeżych.

Warto dodać, że truskawki można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. W tej roli świetnie sprawdzą się zarówno maliny czy jagody, a nawet… kwaskowe czerwone porzeczki.

 

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw go na funkcję góra-dół.
  2. Czekoladę i masło umieść w szklanej misce, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
  3. Do ostudzonej płynnej czekolady dodaj cukier i wymieszaj. Wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Dodaj mąkę i sól. Ponownie wymieszaj.
  5. Masę przełóż do formy (ok. 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
  7. Po upływie tego czasu odstaw do ostudzenia.
  8. W tym czasie przygotuj budyń – wykorzystaj nieco mniej mleka niż w przepisie, aby uzyskać gęstszą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia.
  9. Truskawki podziel na ćwiartki.
  10. Ostygnięcie brownie przekrój na pół (wzdłuż).
  11. Na spodnią część wyłóż budyń, wyrównując powierzchnię.
  12. W budyniu zatop truskawki.
  13. Masę budyniową przykryj pozostałym blatem brownie.

Smacznego!

Jak udekorować brownie z budyniem i truskawkami?

Jeśli chcesz, aby szybkie ciasto czekoladowe było niemal od razu gotowe do spożycia, wierzchu nie musisz niczym dekorować. Warto jednak pokusić się o przygotowanie:

  • polewy czekoladowej,
  • bitej śmietany.

Możesz także po prostu oprószyć wierzch cukrem pudrem.

Brownie w tej wersji jest naprawdę wyśmienite. Smakuje od pierwszego do ostatniego kęsa i… ciągle jest go mało. Warto więc od razu przygotować ciasto z podwójnej porcji albo na dwóch blaszkach jednocześnie.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *