Klasyczne brownie od lat cieszy podniebienia miłośników czekolady. Chociaż oryginalna wersja nie ma sobie równych, warto od czasu do czasu pokusić się o cukiernicze wariacje. Poznaj przepis na ciężkie ciasto czekoladowe przekładane budyniem i truskawkami!
Amerykańskie ciasto czekoladowe zaskarbiło sobie przychylność ludzi na całym świecie. To zasługa intensywnego czekoladowego smaku oraz konsystencji. Ciężkie, wilgotne i zbite ciasto przyjemnie rozpuszcza się w ustach. Na korzyść przemawia również czas przygotowania – to naprawdę proste i szybkie ciasto czekoladowe, które nie wymaga posiadania doświadczenia cukierniczego.
Brownie niejedno ma imię…
Brownie może występować w wielu odsłonach. Dużą popularnością cieszy się ciasto czekoladowe z dodatkiem malin. Warto jednak pójść o krok dalej, przyrządzając wariant z budyniem i truskawkami. Masa budyniowa pozwoli przełamać ciężką konsystencję brownie, zaś truskawki dodadzą lekko kwaskowatego posmaku.
Jak przygotować brownie z budyniem i truskawkami?
Jeśli lubisz eksperymentować, z łatwością przygotujesz brownie w tej wersji.
Niezbędne składniki to:
- 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- ½ szklanki brązowego cukru,
- 4 duże jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 kostka masła,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- ¾ szklanki mleka,
- 2 szklanki truskawek świeżych.
Warto dodać, że truskawki można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi. W tej roli świetnie sprawdzą się zarówno maliny czy jagody, a nawet… kwaskowe czerwone porzeczki.
Przygotowanie krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw go na funkcję góra-dół.
- Czekoladę i masło umieść w szklanej misce, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostudzenia.
- Do ostudzonej płynnej czekolady dodaj cukier i wymieszaj. Wbij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj mąkę i sól. Ponownie wymieszaj.
- Masę przełóż do formy (ok. 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
- Po upływie tego czasu odstaw do ostudzenia.
- W tym czasie przygotuj budyń – wykorzystaj nieco mniej mleka niż w przepisie, aby uzyskać gęstszą konsystencję. Odstaw do ostygnięcia.
- Truskawki podziel na ćwiartki.
- Ostygnięcie brownie przekrój na pół (wzdłuż).
- Na spodnią część wyłóż budyń, wyrównując powierzchnię.
- W budyniu zatop truskawki.
- Masę budyniową przykryj pozostałym blatem brownie.
Smacznego!
Jak udekorować brownie z budyniem i truskawkami?
Jeśli chcesz, aby szybkie ciasto czekoladowe było niemal od razu gotowe do spożycia, wierzchu nie musisz niczym dekorować. Warto jednak pokusić się o przygotowanie:
- polewy czekoladowej,
- bitej śmietany.
Możesz także po prostu oprószyć wierzch cukrem pudrem.
Brownie w tej wersji jest naprawdę wyśmienite. Smakuje od pierwszego do ostatniego kęsa i… ciągle jest go mało. Warto więc od razu przygotować ciasto z podwójnej porcji albo na dwóch blaszkach jednocześnie.