Brownie z dodatkiem cukinii

  • on 30 sierpnia, 2021
  • Likes!

Należysz do osób, które uważają, że brownie z filiżanką ulubionej kawy lub kubkiem aromatycznej herbaty zawsze smakuje wybornie? Cóż, nie ma się czemu dziwić, bo to pyszne, mocno czekoladowe ciasto ma samych zwolenników. A może być jeszcze lepsze, jeśli dodasz do niego jeden wyjątkowy składnik, jakim jest cukinia!

Masz ochotę poznać przepis na wilgotne ciasto czekoladowe? Być może mieszanie czekolady z cukinią nie przyciąga Twojej uwagi, ale zaryzykuj i spróbuj, bo będzie to rozkosz dla podniebienia. Jest to warzywo, które w połączeniu z czekoladą daje bardzo dobry, niestandardowy deser. Ze względu na jej łagodny smak cukinia jest niewyczuwalna, ale nadaje ciastu niesamowitą wilgotność. Śmiało, wypróbuj przepis i przygotuj to pyszne brownie z dodatkiem cukinii!

Przepis na brownie z dodatkiem cukinii

Na początku przygotuj formę o wymiarach 20×30 cm. Składniki, które będziesz potrzebować to:

  • 1 ½ szklanki startej cukinii,
  • kostka roztopionego masła,
  • 3 duże jajka,
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego,
  • 2/3 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 2 tabliczki mocno gorzkiej czekolady 80% E.Wedel.

Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel oraz 3 łyżki mleka lub ¼ szklanki śmietanki 30 proc.

Opcjonalnie: orzechy lub inne bakalie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180oC i umieść ruszt na średniej wysokości (grzanie góra-dół).
  2. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Połącz startą cukinię, roztopione masło, jajka i wanilię w misce robota kuchennego i miksuj, aż masa będzie gładka.
  4. Dodaj cukier, kakao w proszku, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Krótko wmieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  5. Czekoladę posiekaj, rozpuść, przestudź i wlej do masy. Delikatnie wymieszaj.
  6. Wlej gotową masę do przygotowanej wcześniej formy.
  7. Piecz brownie przez maksymalnie 25 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie z kilkoma wilgotnymi okruchami. Nie powinno być na niej żadnych śladów mokrego ciasta!
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Gotowe, ostudzone brownie polej polewą czekoladową (czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj mleko lub śmietankę, chwilę zagotuj). Lekko zastygniętą na cieście polewę możesz posypać posiekanymi orzechami, rodzynkami, wiórkami kokosowymi lub innymi dowolnymi bakaliami.

Dobre rady podczas pieczenia brownie

Chcesz, aby Twoje brownie było mocno wilgotne? Nie dawaj zbyt dużo mąki, a dodaj więcej masła i czekolady. Nie możesz także dopuścić do tego, by ciasto wysuszyło się w piekarniku. Dla osiągnięcia idealnie mokrego środka wystarczy mu ok. 20-25 minut w 180°C. Wówczas skórka będzie błyszcząca i chrupiąca, a wnętrze miękkie i wilgotne.

Pamiętaj również, żeby podczas roztapiania czekolady nie dopuścić do jej zagotowania lub przypalenia. Do masy wlewaj tylko przestygniętą, rozpuszczoną czekoladę, bo gdy wlejesz gorącą, jajka szybko się zetną.

Dodatek cukinii sprawia, że brownie jest wyjątkowo wilgotne w środku, dlatego nie bój się dodawać tego warzywa do czekoladowego deseru.

Smacznego delektowania się tym wyjątkowym ciastem!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *