Brownie z dynią i przyprawą korzenną

  • on 11 stycznia, 2021
  • Likes!
sernik z czekolada

Brownie to klasyk znany każdemu miłośnikowi czekolady. W sezonie zimowym może ono jednak przyjmować nieco ciekawsze formy wzbogacone składnikami charakterystycznymi dla świątecznego czasu. Co powiesz na intensywnie kakaowe ciasto z dodatkiem przypraw korzennych i dyni?

Cynamon czy imbir nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Podobnie jest także w przypadku dyni, która króluje w sezonie jesienno-zimowym. Połączenie tych dwóch składników pozwala na stworzenie niepowtarzalnej kompozycji pachnącej Bożym Narodzeniem. Sprawdzi się ona zarówno podczas spotkań przy kawie, jak i kolacji wigilijnej.

Jak przygotować brownie z dynią i przyprawą korzenną?

Przygotowanie brownie z dynią i przyprawami korzennymi nie jest skomplikowane. W tym celu będziesz potrzebować podstawowych składników, piekarnika oraz blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ze względu na zawartość dyni, przepis ten nie wymaga stosowania jajek, co stanowi idealną opcję dla osób eliminujących ten składnik ze swojej diety.

Składniki do przygotowania brownie dyniowego:

  • 300 g dyni (najlepiej hokkaido),
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 80% E. Wedel,
  • 200 g mąki jaglanej lub orkiszowej,
  • 70 g cukru,
  • 170 ml mleka,
  • 3 łyżki gotowej przyprawy korzennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 30 g oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Przekrój dynię na pół i piecz w temperaturze około 200°C przez 20 minut (musi stać się miękka). Zblenduj warzywo na jednolitą masę i dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy korzenne. Powoli dolewaj mleko, energicznie mieszając całość. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do przygotowanej masy wraz z olejem. Wymieszaj dokładnie i przelej do formy. Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C aż do momentu tzw. suchego patyczka.

Jak urozmaicić brownie z dynią i przyprawą korzenną?

Brownie z dynią i przyprawą korzenną może być również wzbogacone o dodatek w postaci klasycznych pierniczków zwanych katarzynkami. Wówczas należy umieścić je na spodzie foremki lub rozkruszyć na wierzchu ciasta. Przepis można modyfikować również, jeśli chodzi o przyprawy korzenne. Najłatwiejszą opcją jest skorzystanie z gotowych mieszanek, ale istnieje także możliwość skomponowania własnego zestawu z osobnych składników. W tym celu najlepiej sprawdzi się cynamon, imbir suszony, gałka muszkatołowa, goździki czy wanilia. Możesz dowolnie zmieniać proporcje tych przypraw, tworząc taką mieszankę, jaka trafia w Twoje gusta.

Brownie z dynią i przyprawami korzennymi sprawdzi się idealnie również w połączeniu z lodami. Tuż po upieczeniu ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe, pokrój je na kawałki i do każdej porcji dodaj po jednej gałce tych zimnych słodkości. Najlepiej spiszą się lody waniliowe, ale jeśli chcesz, możesz użyć także wariantów śmietankowych czy nawet czekoladowych, podbijając kakaowy smak gotowego brownie. Doskonale sprawdzą się również gałki o smaku pierniczków, które pojawiają się w sklepach wraz z nadejściem zimy.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/tartaletki-z-czekolada-i-marakuja/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *