Masz ochotę na aksamitny, wilgotny deser, który rozpieści Twoje podniebienie? Co powiesz na ciasto, które przygotujesz zaledwie w 15 minut? Brownie z orzechami to prosty do przygotowania przysmak, który doskonale sprawdzi się do kawy na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi, jak i przyjęcie urodzinowe. Jego wyborny smak i niezwykły aromat „usidlą” każdego, kto zasiądzie do stołu. Sprawdź!
Klasyczne brownie doskonale smakuje, jednak po pewnym czasie może się znudzić. Dlatego warto urozmaicić deser dodatkiem pysznych orzechów.
Brownie z orzechami – składniki
Przepisów na pyszne desery z kakao jest bardzo wiele. Dużą popularnością cieszą się, np. pancakes czekoladowe, które zachwycają swoim głębokim smakiem. Jednak aksamitne brownie to coś zupełnie innego. Jego wilgotne wnętrze cudownie pieści podniebienie, a dodatek orzechów wprawia w ekstazę. Aby przygotować ten deser, potrzebujesz dwóch rondli, miski, tortownicy i kilku składników.
Składniki na brownie:
- 360 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
- 150 g masła 82%,
- 120 g cukru,
- 60 g mąki,
- 3 duże jajka,
- 150 g orzechów pekan, włoskich lub laskowych – wybór należy do Ciebie.
Na początek rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200°C.
Brownie z orzechami – sposób przygotowania
Orzechy wysyp na patelnię, a następnie delikatnie upraż, aby wydobyć z nich piękny aromat. Następnie możesz pokroić je na drobne kawałki lub pozostawić w całości, aby były bardziej wyczuwalne w cieście.
Wszystkie czekolady pokrój lub połam na kostki. Następnie przełóż je do rondla z grubym dnem i dodaj łyżeczkę wody. Podgrzej składniki na małym ogniu, aby uzyskać gładką masę. Nie doprowadź do zagotowania – pod wpływem zbyt wysokiej temperatury od masy kakaowej oddzieli się tłuszcz. Taką czekoladę można uratować przez dodanie 1 łyżki zimnego mleka, ale lepiej nie ryzykować i nie utrudniać sobie wykonania zadania.
W drugim rondlu roztop całe masło. Gdy lekko przestygnie, przelej je do miski, dodaj mąkę, cukier i jajka, a następnie dokładnie wszystko połącz. Najlepiej, jeśli mieszanka będzie miała jednolitą, kremową konsystencję. Gdy ciasto będzie gotowe, wlej do niego roztopioną czekoladę, wsyp orzechy i kilkoma energicznymi ruchami wymieszaj.
Całość przelej do przygotowanej wcześniej formy, delikatnie wyrównaj i wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto powinno być wyraźnie sprężyste na środku, a patyczek po włożeniu do środka wilgotny, lecz nieoblepiony surową masą. Jeśli uważasz, że brownie się nie upiekło, wydłuż nieco czas pieczenia, ale ostrożnie – gdy będzie zbyt długo przebywać w piecu, stwardnieje i wyschnie.
Brownie z orzechami – dekoracja
Aksamitne czekoladowe ciasto z orzechami można podawać samodzielnie. Jednak warto zadbać o odpowiednią dekorację, aby jego jedzenie stało się wyjątkową chwilą. Najlepiej przygotować polewę kakaową, taką samą jak na muffinki czekoladowe. Przepis jest prosty.
Potrzebujesz tylko:
- 20 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 100 g masła,
- 45 ml mleka,
- 50 g cukru pudru.
Mleko, masło i cukier podgrzej do połączenia się składników. Gdy będą płynne, zdejmij z ognia, dodaj kakao i energicznie wymieszaj. Ciepłą polewę od razu wylej na ciasto, aby równomiernie je otuliło.
Przygotuj brownie z orzechami i daj się porwać czekoladowemu szaleństwu. Sprawdź!