Brownie z rabarbarem

  • on 1 czerwca, 2021
  • Likes!

Początek kwietnia to okres, w którym zaczyna się sezon na rabarbar – roślinę, która stwarza liczne możliwości wykorzystania w kuchni. Wcale nie musisz ograniczać się do przyrządzania kompotu. Poznaj przepis na brownie z rabarbarem i przekonaj się, jak smakuje amerykańskie ciasto czekoladowe zmodyfikowane na „polską nutę”!

 

Dla wielu osób wypieki z rabarbarem przywołują na myśl dzieciństwo, podobnie jak na przykład blok czekoladowy. Przepis oryginalny wywodzi się z czasów PRL, a obecnie osiąga szczyty popularności. Jeżeli zatem chcesz przywołać smaki dzieciństwa i jednocześnie zależy Ci na nawiązaniu do współczesności, przygotuj… brownie z rabarbarem. Takie połączenie z pewnością zaskoczy Cię smakiem.

Przepis na brownie z rabarbarem

Przygotowanie brownie z rabarbarem właściwie niczym nie różni się od przyrządzania czekoladowego ciasta z malinami.

Niezbędne składniki to:

  • 270 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 kostka masła,
  • 4 duże jajka,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C i włącz funkcję termoobiegu.
  2. Czekolady, masło i cukier rozpuść w kąpieli wodnej (zostaw ok. 90 g czekolady).
  3. Jajka ubijaj przez kilka minut, aby uzyskać jasną i puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj.
  5. Dodaj mąkę, kakao i ekstrakt waniliowy, a całość dokładnie wymieszaj.
  6. Pozostałą czekoladę posiekaj drobno, a następnie dodaj do ciasta.
  7. Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. W ciasto powtykaj kawałki rabarbaru.
  9. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut.
  10. Brownie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Gdy ciasto nie będzie już gorące, możesz je dowolnie udekorować. Do wyboru masz kilka opcji:

  • oprószenie cukrem pudrem – w najprostszym i najszybszym wariancie,
  • udekorowanie polewą czekoladową – dla kontrastu może być to polewa na bazie białej czekolady.

O czym pamiętać, przygotowując brownie z rabarbarem?

Jeśli masz doświadczenie w przygotowywaniu brownie, przyrządzenie wersji ciasta z rabarbarem raczej niczym Cię nie zaskoczy. Warto jednak pamiętać o kilku zasadniczych kwestiach:

  • czekoladę, masło i cukier rozpuść w kąpieli wodnej zgodnie „ze sztuką” – chodzi o to, aby dno szklanej miski nie stykało się z powierzchnią gotującej się wody,
  • jeśli czekoladę gorzką zastępujesz czekoladą mleczną, zmniejsz ilość cukru w przepisie,
  • nie wydłużaj czasu pieczenia – w przeciwnym razie wypiek straci swoją ciężką i zbitą konsystencję,
  • jeżeli przyrządzasz brownie z podwójnej porcji, wówczas musisz wydłużyć czas pieczenia – grubsze ciasto piecze się dłużej.

 

Brownie z rabarbarem to ciasto sezonowe, które zachwyca swoim smakiem. Lekko kwaśne, doskonale balansuje intensywność czekolady. I właśnie w tym tkwi fenomen tego wypieku. Przyrządź go raz, a co sezon będziesz wracać do tego przepisu! Dodatkowo możesz udekorować to brownie według własnych upodobań!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *