Brownie z żurawiną

  • on 4 marca, 2022
  • Likes!

Brownie to ulubiony deser czekoladoholików. Nic dziwnego. Ma niesamowitą konsystencję i jest po brzegi wypełniony czekoladą. Do tego ma nieziemski zapach, który unosi się wokół i zaprasza do skosztowania. Jednak w samodzielnej wersji może się po pewnym czasie znudzić. Wtedy warto urozmaicić go ciekawymi dodatkami, np. żurawiną. Sprawdź ten przepis i przekonaj się, jak pyszne może być to połączenie.

 

Z uwagi na wyjątkową konsystencję brownie, ciasto najlepiej piec w formie ze ściąganym brzegiem. Dzięki temu będzie można łatwo przełożyć deser na paterę. W przypadku klasycznych blaszek do pieczenia może to być nieco utrudnione.

Brownie z żurawiną – składniki

Przed pieczeniem deseru, warto wiedzieć, że brownie wymaga delikatności. Nie można zbyt szybko łączyć składników, ponieważ zamiast ciasta wyjdzie zakalec. Dodatkowo nie należy piec go zbyt długo, aby nie wysuszyć masy. Jeśli będziesz stosować się do tych zasad, przysmak wyjdzie wyśmienity!

 

Oto lista potrzebnych składników:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 190 ml wody,
  • 4 jajka,
  • 375 g masła,
  • 360 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 200 g żurawiny suszonej,
  • szczypta soli.

 

Przed wymieszaniem składników, wyłóż dno foremki papierem do pieczenia. Dodatkowo włącz piekarnik na 180°C i ustaw tryb góra-dół.

Brownie z żurawiną – sposób wykonania

Wsyp wodę do garnka i zalej wodą, a następnie zagotuj składniki. Gdy słodkie kryształki się rozpuszczą, wyłącz palnik i dodaj do gorącego płynu kostki czekolady oraz pokrojone na kawałki masło. Delikatnie wymieszaj całość, aby uzyskać płynną czekoladę.

 

W osobnym naczyniu wymieszaj jajka rózgą. Dodaj do nich przesianą mąkę i sól oraz wymieszaj całość na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlej do niej czekoladę, cały czas mieszając. Nie pozwól, aby powstały grudki! Na koniec wsyp żurawinę i jednym lub dwoma ruchami łyżki połącz bakalie z ciastem.

 

Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej foremki. Delikatnie wyrównaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Po upływie tego czasu należy wyłączyć piec, uchylić jego drzwiczki i pozostawić tam deser, aby wystygnął. Gotowy przysmak można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub podać z musem czekoladowym.

 

Czytaj więcej: Tort czekoladowy – przepis

Mus czekoladowy do brownie z żurawiną – jak zrobić?

Aksamitna konsystencja musu czekoladowego doskonale komponuje się z wilgotnym ciastem z kwaskowatymi owocami. Aby przyrządzić ten przysmak, potrzebujesz:

  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 3 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 30 g masła,
  • 20 g cukru pudru.

 

Czekoladę pokrój na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj do niej pokrojone w kostkę masło i mieszaj do momentu połączenia się składników.

 

Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do przygotowanej czekolady i połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem przesiej cukier puder i ponownie wymieszaj całość.

 

Na koniec ubij pianę z białek i porcjami połącz ją z czekoladowym kremem. Tak przygotowany mus należy przełożyć do kokilek lub miseczek i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie można podać go na stół w towarzystwie ciasta.

 

Brownie z żurawiną urozmaici niejedno popołudnie. Przekonaj się, jak łatwo można je przyrządzić. Sprawdź.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *