Ciastka czekoladowe z borówkami amerykańskimi

  • on 29 września, 2021
  • Likes!
Waffles

Czekolada i owoce to połączenie idealne. Możesz się o tym przekonać, przygotowując ciastka czekoladowe z borówkami amerykańskimi. Te niewielkie owoce jagodowe dodają przyjemnej słodyczy, lekko przełamując intensywność czekolady. Poznaj sprawdzony przepis na ciastka, które zawsze się udają.

 

Ciastka czekoladowe z dodatkiem borówek amerykańskich to szybki w przygotowaniu deser. Wymaga zgromadzenia zaledwie kilku składników i dostosowania czasu pieczenia. Dzięki temu wypieki będą swoją konsystencją przypominały brownie – kultowe ciasto czekoladowe, które zawładnęło podniebieniami wielu smakoszy.

Ciastka czekoladowe z borówkami – składniki

Z poniższych ilości przygotujesz ok. 30 sztuk ciasteczek. Wszystko jednak zależy od tego, jaką wielkość nadasz swoim wypiekom.

 

Niezbędne składniki to:

  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 20 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g borówek amerykańskich.

 

Należy także przygotować dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponadto przyda się rękaw cukierniczy, dzięki któremu nakładanie równych porcji ciasta będzie wygodniejsze.

Jak przygotować ciastka czekoladowe?

Ciastka czekoladowe przygotujesz tak samo szybko, jak blok czekoladowy. Przepis jest prosty i uniwersalny, ponieważ borówki można zastąpić innymi owocami, np. malinami.

  1. W rondelku umieść masło i połamane na kawałki czekolady. Całość podgrzewaj na małym ogniu – aż do uzyskania gładkiej masy czekoladowej.
  2. Garnek zdejmij z ognia, a następnie dodaj kakao. Odstaw do ostudzenia.
  3. Do schłodzonej masy czekoladowej dodaj cukier puder oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Dodaj pozostałe sypkie składniki, tj. przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Ciasto możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i formować okręgi o równej wielkości. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto delikatnie się rozpływa.
  7. Na każdej wydzielonej porcji ułóż kilka uprzednio umytych i osuszonych borówek amerykańskich.
  8. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC (tryb grzania góra i dół). Piecz przez ok. 15 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika ciastka należy studzić na blaszce. Gdy będą chłodne, wówczas można wyłożyć je na paterę lub umieścić w misce.

 

Jeżeli lubisz mocno czekoladowe smaki, wierzch ciasteczek możesz udekorować polewą czekoladową. Pamiętaj wówczas, aby do składników dodać jeszcze jedną tabliczkę czekolady, np. mlecznej. Dobrze jest ją rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Ciasteczka czekoladowe z borówkami amerykańskimi mogą konkurować z brownie czy innymi czekoladowymi deserami. Warto przygotować je z podwójnej porcji – szczególnie że można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do południowej kawy będą jak znalazł.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *