Ciastka kakaowe z nadzieniem agrestowym

  • on 5 czerwca, 2022
  • Likes!
Ciasteczka

Kto nie lubi kakaowych ciasteczek? Gdy na stole znajduje się talerz z domowymi ciasteczkami, praktycznie każdy ulega pokusie sięgnięcia po nie. Są znacznie smaczniejsze niż te, które zwykle kupujesz w supermarketach. Dodatkowo można je podawać w różnych wersjach, także z owocowym nadzieniem. Tym razem poznaj niecodzienny przepis na ciastka kakaowe z dżemem agrestowym.

Niezależnie od tego, czy są czekoladowe, kakaowe lub po prostu maślane – zawsze stanowią dobrą bazę do różnego nadzienia. Można zadbać o ciekawe połączenie smaków i nadać im różne kształty. To właśnie domowe kruche ciastka są taką uniwersalną słodkością, którą warto mieć zawsze pod ręką. Ich receptura, podobnie jak przepis na muffinki czekoladowe, jest prosta, a wypiek zawsze się udaje i jest po prostu pyszny.

 

Ciastka kakaowe – jak przygotować?

Podstawą ciastek kakaowych jest kruche ciasto. Do jego wyrabiania możesz użyć robota kuchennego z hakiem, dzięki czemu ciasto pozostanie jędrniejsze. Jeśli nie masz takiego sprzętu, nic nie stoi na przeszkodzie, by masę wyrobić dłońmi.

 

Składniki potrzebne do ciasta:

  • 260 g szklanki mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 135 g cukru,
  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 g masła,
  • 1 duże jajo,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 4 łyżeczki zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsyp kakao, mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  • Wymieszaj, żeby połączyć składniki.
  • Następnie pokrój masło w kostkę, włóż je do sypkich składników i połącz tak, by stworzyły kruszonkę.
  • Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i zagnieć gładkie ciasto.
  • W trakcie wyrabiania dodawaj po łyżeczce wody, żeby masa bardziej się lepiła. Jednak unikaj dodawania większej ilości wody niż to konieczne.
  • Kiedy ciasto przyjmie formę zwartej kuli i nie będzie się kruszyć, włóż je na co najmniej 30 minut do lodówki. Dzięki temu będzie jędrne, co ułatwi wykrawanie ciastek.
  • Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj tak, by miało 5 mm grubości, i szklanką wykrawaj ciasteczka. W połowie wyciętych krążków wytnij kieliszkiem mniejsze kółka.
  • Wykrojone ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie górne i dolne).
  • Upieczone ciasta pozostaw do ostygnięcia.

Nadziewanie ciastek kakaowych – jak to zrobić?

Wystudzone ciastka kakaowe nadziewaj dżemem agrestowym. Kakao i agrest to pyszne połączenie! Wystarczy nabrać mniej więcej łyżeczkę nadzienia, rozsmarować na całym krążku ciasteczka i przykryć pierścieniem z dziurką. W ten sposób powstaną pyszne ciastka kakaowe z nadzieniem agrestowym.

 

Kruche ciastka kakaowe są smaczne, ale będą jeszcze lepsze 2-3 dni po upieczeniu, kiedy dobrze skruszeją. Dlatego zdecydowanie warto zrobić podwójną porcję, bo pierwsza z pewnością szybko zniknie z talerzyków.

 

Masz ochotę na inne słodkości z kakao i owocowym nadzieniem? Przygotuj pancakes czekoladowe z truskawkami, borówkami lub innymi owocami. To doskonała propozycja na śniadanie, podwieczorek lub deser.

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *