Ciastka Red Velvet

  • on 1 kwietnia, 2022
  • Likes!

Ciastka Red Velvet to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które kochają piękne wypieki. Różnią się one od tradycyjnego deseru tego typu zwłaszcza kolorem – to właśnie dlatego cieszą się ogromną popularnością np. w trakcie Walentynek.

Ciasteczka Red Velvet, jak sama nazwa mówi, wymagają dodania czerwonego barwnika. Dzięki temu uzyskują charakterystyczny, intensywnie różowy kolor. Sprawdzają się doskonale jako szybka przekąska – ze względu na swój nietypowy wygląd są świetnym rozwiązaniem na spotkania towarzyskie.

Jak przygotować ciastka Red Velvet?

Ciastka Red Velvet można przygotować z zaledwie kilku składników. Co więcej, w tym celu nie trzeba wykorzystywać blendera. To prosty przepis, idealny na każdą okazję. Przed rozpoczęciem przygotowywania poszczególnych składników warto nagrzać piekarnik do 180°C.

Składniki na ciastka Red Velvet:

  • 180 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 żółtka,
  • 5 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego,
  • 250 g mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Roztop masło – najlepiej zrobić to w rondelku lub kąpieli wodnej. Poczekaj, aż stanie się tylko lekko ciepłe, a następnie wymieszaj je z żółtkami, cukrem i barwnikiem spożywczym. Dodaj sodę oczyszczoną, sól, kakao oraz mąkę. Wymieszaj całość łyżką. Uformuj niewielkie kulki i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować dość duże odstępy pomiędzy poszczególnymi ciastkami. Piecz w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.

Jak udekorować ciastka Red Velvet?

Ciastka Red Velvet cieszą się tak dużą popularnością ze względu na swój charakterystyczny kolor. Sprawdzają się doskonale zwłaszcza w czasie Walentynek i innych świąt kojarzących się z miłością. To właśnie dlatego wiele osób decyduje się na udekorowanie ich czekoladowymi serduszkami. Doskonale sprawdzą się te wykonane z białej czekolady, która będzie tworzyła kontrast z różową powierzchnią ciastek.

Czerwony barwnik można dodać również do wielu innych wypieków, takich jak np.  tort czekoladowy. Pozwala on na zupełne odmienienie charakteru danego deseru, dzięki czemu stanie się on jeszcze atrakcyjniejszy. To świetny wybór w trakcie ważnych wydarzeń i spotkań towarzyskich, gdy chcesz zaimponować swoim gościom.

Jak wzbogacić przepis na ciasteczka Red Velvet?

Do ciasteczek Red Velvet można dodać również prawdziwą wanilię, która nada im jeszcze ciekawszy smak. Co więcej, jeśli chcesz zmienić konsystencję deseru, dobrze sprawdzi się posiekanie czekolady na mniejsze kawałki i wetknięcie ich w masę. Podczas pieczenia rozpuszczą się. Na wierzchu można natomiast umieścić mus czekoladowy, do którego doskonale przykleją się czekoladowe serduszka.

Najlepiej wybierać czekoladę jasną, która pozwoli na zachowanie charakterystycznego koloru wypieków. Wariant ciemny mógłby całkowicie przykryć czerwony barwnik. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taki składnik dodać również do czekolady. Wystarczy rozpuścić białą tabliczkę i dolać odrobinę barwnika spożywczego, by uzyskać różowy mus lub polewę.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *