Ciastka Zimsterne z polewą czekoladową

  • on 4 stycznia, 2022
  • Likes!

Ciastka Zimsterne to tradycyjne niemieckie ciasteczka świąteczne. Cynamonowo-migdałowe gwiazdki z puszystą bezową glazurą na wierzchu, są tam równie popularne. Ciasteczka wymagają nieco pracy, ale efekt jest tego naprawdę wart! Z dodatkiem polewy czekoladowej, wyglądają i smakują po prostu nieziemsko! Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania?

 

Czas przygotowania: 120 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:    

Cynamonowe ciasteczka Zimsterne:

  • 300 g drobno zmielonych migdałów,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 białka.

 

Glazura bezowa:

  • 200 g cukru pudru,
  • 1 białko,
  • 2 łyżki mleka,
  • szczypta soli.

 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%,
  • łyżka masła 82%.

 

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasteczka. Zacznij od suchych. Dodaj zmielone migdały, cukier puder, cynamon i mąkę. Następnie dodaj nieubite białka (najlepiej, żeby miały temperaturę pokojową) i wymieszaj wszystko mikserem. Kiedy ciasto będzie już względnie połączone, możesz chwilę jeszcze zagniatać je ręką. Tak przygotowane ciasto przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki, przynajmniej na godzinę.
  2. W międzyczasie możesz przygotować już pyszną glazurę bezową, którą jest niezbędna, by wydobyć pełen smak ciasteczek Zimsterne. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier puder i wlej 2 łyżki mleka. Ważne jest, żeby glazura miała odpowiednią konsystencję – nie może być zbyt sztywna, ale nie może być też zbyt lekka. Powinna przypominać gęsty krem, dzięki temu ładnie utrzyma się na ciastku w czasie pieczenia.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak by miało grubość ok. 1 cm – ciasto jest dość gęste i nieco klejące, a papier do pieczenia oszczędzi Ci walki z ciastem lepiącym się do wałka.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinaj cynamonowe ciasteczka. Każdorazowo możesz oprószać foremkę cukrem pudrem, dzięki temu ciasteczka będą się łatwiej wykrawać i nie przykleją się do foremki.
  5. Pędzelkiem nałóż na każde ciasteczko bezową glazurę. Staraj się robić to dokładnie, tak żeby pokryć ciasteczko, ale nie wychodzić poza jego brzegi.
  6. Rozgrzej piekarnik do 1500C i piecz ciasteczka przez około 25 minut, na dolnej półce piekarnika. Ciasteczka muszą się „suszyć”, a glazura powinna cały czas pozostawać śnieżno biała.
  7. Ciasteczka wystudź na kratce.
  8. Szybko przygotuj polewę czekoladową. W rondelku rozpuść połamaną na kosteczki czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50%, śmietankę kremówkę i masło. Mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Kiedy ciasteczka wystygną, oblej je polewą czekoladową.
  9. Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełeczku.

 

Widziałeś już pozostałe przepisy? Koniecznie zobacz jak zrobić babeczki czekoladowe i inne mocno czekoladowe słodkości! Czekoladowe babeczki z pewnością sprostają Twoim słodkim oczekiwaniom.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *