Ciastka Zimsterne to tradycyjne niemieckie ciasteczka świąteczne. Cynamonowo-migdałowe gwiazdki z puszystą bezową glazurą na wierzchu, są tam równie popularne. Ciasteczka wymagają nieco pracy, ale efekt jest tego naprawdę wart! Z dodatkiem polewy czekoladowej, wyglądają i smakują po prostu nieziemsko! Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania?
Czas przygotowania: 120 minut
Liczba porcji: 12
Stopień trudności: Średni
Lista składników:
Cynamonowe ciasteczka Zimsterne:
- 300 g drobno zmielonych migdałów,
- 100 g cukru pudru,
- 50 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 białka.
Glazura bezowa:
- 200 g cukru pudru,
- 1 białko,
- 2 łyżki mleka,
- szczypta soli.
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 150 ml śmietanki kremówki 30%,
- łyżka masła 82%.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasteczka. Zacznij od suchych. Dodaj zmielone migdały, cukier puder, cynamon i mąkę. Następnie dodaj nieubite białka (najlepiej, żeby miały temperaturę pokojową) i wymieszaj wszystko mikserem. Kiedy ciasto będzie już względnie połączone, możesz chwilę jeszcze zagniatać je ręką. Tak przygotowane ciasto przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki, przynajmniej na godzinę.
- W międzyczasie możesz przygotować już pyszną glazurę bezową, którą jest niezbędna, by wydobyć pełen smak ciasteczek Zimsterne. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier puder i wlej 2 łyżki mleka. Ważne jest, żeby glazura miała odpowiednią konsystencję – nie może być zbyt sztywna, ale nie może być też zbyt lekka. Powinna przypominać gęsty krem, dzięki temu ładnie utrzyma się na ciastku w czasie pieczenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak by miało grubość ok. 1 cm – ciasto jest dość gęste i nieco klejące, a papier do pieczenia oszczędzi Ci walki z ciastem lepiącym się do wałka.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinaj cynamonowe ciasteczka. Każdorazowo możesz oprószać foremkę cukrem pudrem, dzięki temu ciasteczka będą się łatwiej wykrawać i nie przykleją się do foremki.
- Pędzelkiem nałóż na każde ciasteczko bezową glazurę. Staraj się robić to dokładnie, tak żeby pokryć ciasteczko, ale nie wychodzić poza jego brzegi.
- Rozgrzej piekarnik do 1500C i piecz ciasteczka przez około 25 minut, na dolnej półce piekarnika. Ciasteczka muszą się „suszyć”, a glazura powinna cały czas pozostawać śnieżno biała.
- Ciasteczka wystudź na kratce.
- Szybko przygotuj polewę czekoladową. W rondelku rozpuść połamaną na kosteczki czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50%, śmietankę kremówkę i masło. Mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa. Kiedy ciasteczka wystygną, oblej je polewą czekoladową.
- Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełeczku.
Widziałeś już pozostałe przepisy? Koniecznie zobacz jak zrobić babeczki czekoladowe i inne mocno czekoladowe słodkości! Czekoladowe babeczki z pewnością sprostają Twoim słodkim oczekiwaniom.