Wilgotne ciasto czekoladowe z ananasem to idealny, nieco tropikalny deser, który pasuje zawsze, bez względu na porę roku i okazję! Możesz je podawać na letnim przyjęciu, jako poobiedni deser, urodzinowy tort lub świąteczny wypiek. Wszystko zależy od tego, jak je wykończysz i ozdobisz.
Słodycz ananasa połączona z czekoladowym, wilgotnym ciastem, zwieńczonym jedwabistą polewą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Do tego gorąca czekolada w kubku i każdy zimowy wieczór nabiera magii. A latem taki deser z kubkiem mrożonej kawy jest idealną słodkością na zakończenie lekkiego obiadu. Sukces tego przepisu na ciasto czekoladowe z ananasem polega na łatwości przygotowania deseru o niepowtarzalnym smaku. Zaczynamy!
Składniki na ciasto czekoladowe z ananasem
Do przygotowania ciasta czekoladowego:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżeczka mielonej kawy,
- ¼ szklanki gorącej wody,
- kostka masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- puszka ananasów w zalewie (najlepiej pokrojonych na kawałki).
Do wykończenia ciasta:
- 200 ml śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 2 łyżki masła,
- 1 czekolada do picia w saszetce E.Wedel.
Sposób przygotowania ciasta czekoladowego z ananasem
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Nasmaruj formę do pieczenia – najlepiej, gdy będzie to okrągła tortownica.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao do jednej miski.
- W ¼ szklanki gorącej wody przygotuj napar z mielonej kawy.
- Mikserem utrzyj masło i cukier w dużej misce. Stopniowo dodawaj wanilię i jajka. Miksuj do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Dodaj do ciasta także 1/3 puszki pokrojonych, odsączonych z zalewy ananasów (resztę zachowaj do przekładania warstw).
- Do masy maślanej wsyp przesiane suche składniki (mąkę, proszek i kakao) i delikatnie wymieszaj.
- Dolej przecedzony wywar kawowy i mleko. Całość dobrze wymieszaj.
- Ciasto wlej do przygotowanej tortownicy i piecz od 30 do 40 minut – do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto czekoladowe z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Kiedy upieczony placek będzie stygł, przygotuj czekoladę do picia wedle przepisu na opakowaniu i ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Wystudzone ciasto przekrój na pół. Nasącz jego blaty czekoladą do picia. Nałóż na jedną część bitą śmietanę, resztę pokrojonych ananasów i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
Pokruszoną tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj dwie łyżki masła i mieszaj, aż uzyskasz jedwabiście gładką polewę. Gdy lekko przestygnie, polej nią ciasto i wstaw do lodówki na dwie godziny.
Opcjonalnie wierzch wypieku możesz udekorować bitą śmietaną, owocami lub wiórkami kokosowymi, a wtedy nabierze bardziej uroczystego wyglądu.
To ciasto czekoladowe z ananasem należy przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, maksymalnie do 5 dni (ale jest tak smaczne, że na pewno zniknie szybciej!).