Ciasto czekoladowe z ananasem

  • on 30 sierpnia, 2021
  • Likes!

Wilgotne ciasto czekoladowe z ananasem to idealny, nieco tropikalny deser, który pasuje zawsze, bez względu na porę roku i okazję! Możesz je podawać na letnim przyjęciu, jako poobiedni deser, urodzinowy tort lub świąteczny wypiek. Wszystko zależy od tego, jak je wykończysz i ozdobisz.

Słodycz ananasa połączona z czekoladowym, wilgotnym ciastem, zwieńczonym jedwabistą polewą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Do tego gorąca czekolada w kubku i każdy zimowy wieczór nabiera magii. A latem taki deser z kubkiem mrożonej kawy jest idealną słodkością na zakończenie lekkiego obiadu. Sukces tego przepisu na ciasto czekoladowe z ananasem polega na łatwości przygotowania deseru o niepowtarzalnym smaku. Zaczynamy!

Składniki na ciasto czekoladowe z ananasem

Do przygotowania ciasta czekoladowego:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka mielonej kawy,
  • ¼ szklanki gorącej wody,
  • kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • puszka ananasów w zalewie (najlepiej pokrojonych na kawałki).

Do wykończenia ciasta:

  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 czekolada do picia w saszetce E.Wedel.

Sposób przygotowania ciasta czekoladowego z ananasem

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Nasmaruj formę do pieczenia – najlepiej, gdy będzie to okrągła tortownica.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao do jednej miski.
  3. W ¼ szklanki gorącej wody przygotuj napar z mielonej kawy.
  4. Mikserem utrzyj masło i cukier w dużej misce. Stopniowo dodawaj wanilię i jajka. Miksuj do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta.
  5. Dodaj do ciasta także 1/3 puszki pokrojonych, odsączonych z zalewy ananasów (resztę zachowaj do przekładania warstw).
  6. Do masy maślanej wsyp przesiane suche składniki (mąkę, proszek i kakao) i delikatnie wymieszaj.
  7. Dolej przecedzony wywar kawowy i mleko. Całość dobrze wymieszaj.
  8. Ciasto wlej do przygotowanej tortownicy i piecz od 30 do 40 minut – do tzw. suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu wyjmij ciasto czekoladowe z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Kiedy upieczony placek będzie stygł, przygotuj czekoladę do picia wedle przepisu na opakowaniu i ubij na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Wystudzone ciasto przekrój na pół. Nasącz jego blaty czekoladą do picia. Nałóż na jedną część bitą śmietanę, resztę pokrojonych ananasów i przykryj drugim kawałkiem ciasta.

Pokruszoną tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj dwie łyżki masła i mieszaj, aż uzyskasz jedwabiście gładką polewę. Gdy lekko przestygnie, polej nią ciasto i wstaw do lodówki na dwie godziny.

Opcjonalnie wierzch wypieku możesz udekorować bitą śmietaną, owocami lub wiórkami kokosowymi, a wtedy nabierze bardziej uroczystego wyglądu.

To ciasto czekoladowe z ananasem należy przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, maksymalnie do 5 dni (ale jest tak smaczne, że na pewno zniknie szybciej!).

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *