Ciasto czekoladowe z bananem

  • on 22 lipca, 2021
  • Likes!
ciasto czekoladowe z bananem

Ciasto czekoladowe jest bardzo popularnym deserem, do którego z powodzeniem pasuje wiele dodatków. Strzałem w dziesiątkę są owoce, przełamujące słodki smak czekolady. Ciekawym rozwiązaniem okazuje się postawienie na dojrzałe banany, które zmieniają nieco konsystencję ciasta.

Czekolada i banany to klasyczne połączenie, które sprawdza się świetnie w wielu odsłonach. Takie ciasto jest idealnym wyborem niezależnie od pory roku. Sprawdzi się świetnie zarówno w pojedynkę oraz jako słodka przekąska do kawy w trakcie towarzyskich spotkań. Zobacz, jak je przygotować.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z bananem?

Ciasto czekoladowe z bananem to idealna alternatywa dla klasycznego wypieku. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki. Warto, by miały one temperaturę pokojową przed rozpoczęciem mieszania. Na początku należy również wyłożyć formę papierem do pieczenia.

Składniki na ciasto czekoladowe z bananem:

  • 3 banany,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 160 g cukru,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 120 ml oleju,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Sposób przygotowania:

Rozgnieć banany widelcem. Dodaj do nich olej, jajka oraz cukier. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszaj łyżką do połączenia wszystkich składników. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 60 minut.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z bananami?

Szybkie ciasto czekoladowe warto udekorować w odpowiedni sposób. Jeśli stawiasz na minimalistyczne rozwiązania, dobrym pomysłem jest przekrojenie kolejnego banana na pół i położenie dwóch części na wierzchu ciasta zaokrągloną stroną na zewnątrz. Owoc przypiecze się w piekarniku i stworzy delikatną dekorację, jednocześnie wpływając na smak deseru. Dobrym pomysłem jest również zdecydowanie się na polewę czekoladową. Przygotujesz ją z rozpuszczonej tabliczki z dodatkiem kilku łyżek mleka bądź słodkiej śmietanki. Taka baza jest idealnym wyborem dla osób, które chcą udekorować ciasto w nieco bardziej skomplikowany sposób.

Brownie z bananami i polewą czekoladową można udekorować w dowolny sposób. Do takiej warstwy z powodzeniem przykleją się bowiem różne składniki. Warto postawić na wiórki kokosowe i posypanie nimi ciasta jeszcze przed zastygnięciem polewy. Można położyć na wierzchu również plasterki świeżego banana. W ten sposób nawiążesz do smaku ciasta i sprawisz, że będzie ono wyglądało bardziej atrakcyjnie. Dobrym wyborem są też dowolne orzechy pokruszone na niewielkie kawałki. Mogą one zastąpić wiórki kokosowe i stać się ciekawą, kontrastującą posypką na wierzchu wypieku.

Jeśli lubisz kreatywne zajęcia, możesz przygotować polewę z kilku rodzajów czekolady. Następnie należy wylać ją na wierzch ciasta w taki sposób, by stworzyć piękne wzory. Takiej dekoracji nie trzeba wzbogacać żadnymi dodatkowymi składnikami. To świetny wybór dla osób, które kochają minimalistyczne rozwiązania.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *