Ciasto czekoladowe z dodatkiem kiwi

  • on 28 czerwca, 2021
  • Likes!

Ciasto czekoladowe to bardzo klasyczny deser, który sprawdza się doskonale podczas każdej okazji. Jego głęboki, kakaowy smak, trafia w gusta wielu osób, niezależnie od wieku. Co ciekawe, ciasto czekoladowe można wzbogacić owocami. Co powiesz na połączenie charakterystycznego smaku kakao z tropikalnym, słodkim kiwi?

 

Kiwi komponuje się idealnie ze słodką czekoladą, choć jest to mało popularne połączenie. Ciasto przygotowane z użyciem tych składników sprawdzi się świetnie latem, kiedy to spożywa się znacznie więcej owoców. Zobacz, jak przygotować taki deser!

Jak przygotować ciasto czekoladowe z kiwi?

Ciasto czekoladowe z kiwi to dość skomplikowany deser, który zrobi wrażenie nawet podczas najbardziej wymagających okazji. Z powodzeniem może zastąpić tort w trakcie urodzin czy imienin. Przed zmieszaniem wszystkich składników warto wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 g proszku do pieczenia.

 

Składniki na nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 15 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 3 kiwi.

 

Sposób przygotowania:

Ustaw piekarnik na 160°C, na tryb grzania góra-dół. Ubij jajka z cukrem pudrem. Przesiej kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pszenną do miski z jajkami. Dodaj olej i wymieszaj całość. Przełóż ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut. W tym czasie zagotuj budyń z mlekiem i cukrem pudrem. Gotowe ciasto przekrój na pół, wyłóż kiwi przekrojonym na mniejsze części i zalej masą budyniową. Przykryj całość drugą połową biszkoptu.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z kiwi?

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe sprawdza się doskonale także podczas bardzo wymagających okazji, kiedy to wypiek musi być nie tylko smaczny, lecz także efektowny. Z tego powodu warto udekorować go w odpowiedni sposób. Doskonale sprawdzi się polewa przygotowana z wykorzystaniem czekolady mlecznej lub gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Do takiej masy trzeba dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki w celu jej rozrzedzenia. Polewa spisze się świetnie w pojedynkę, ale można zatopić w niej także inne dekoracje. W przypadku ciasta urodzinowego dobrym pomysłem jest również postawienie na typowo okolicznościowe ozdoby.

 

Brownie z kiwi będzie wyglądało niesamowicie, gdy w ciemnej polewie zatopisz jasne orzechy pokruszone na mniejsze fragmenty, wiórki kokosowe czy płatki migdałowe. Doskonale sprawdzi się także udekorowanie go świeżymi owocami. Można nawiązać do nadzienia znajdującego się wewnątrz ciasta i na jego wierzchu położyć cząstki lub plasterki dojrzałego kiwi. Doskonale sprawdzą się też inne owoce, od truskawek, przez morele, aż po banany. Latem takie ciasto warto wzbogacić dodatkiem świeżych liści mięty, które nadadzą mu bardziej orzeźwiający charakter. Dobrym pomysłem jest podawanie brownie z kiwi w towarzystwie lodów śmietankowych lub gorzkiej kawy. Taki napój przełamie nieco słodki smak deseru.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *