Ciasto czekoladowe z morelami

  • on 28 października, 2021
  • Likes!

Soczystość moreli, otulona delikatnym, czekoladowym wnętrzem, subtelnie muśnięta cukrem pudrem. Takie właśnie jest ciasto czekoladowe z morelami. Ciasto, które kawałek po kawałku staje się deserem nie do zastąpienia. Warto je zrobić, by poczuć jego puszystość oraz głęboką czekoladową moc, na długo pozostającą w pamięci. Wszystko zależy od wyboru stopnia intensywności głównego składnika – w tym przypadku kakao.

 

Lista składników:

na tortownicę o średnicy 20cm

  • 250 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 340 g mąki tortowej,
  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka 3,2%,
  • 180 g świeżych moreli.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
  3. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy.
  4. Dokładnie miksujemy, pod koniec dodając mleko.
  5. Ciasto czekoladowe wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Układamy na nim umyte i przekrojone na połówki lub ćwiartki morele.
  7. Pieczemy ok. 50 minut w 180°C, tryb grzania góra-dół.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Czekoladowe marzenie

Dobrze, że ciasto czekoladowe z morelami jest tak ekspresowe w wykonaniu. Jest ciekawym połączeniem łatwości wykonania z wykwintnością smakowania. Gdy będziesz podchodzić do niego po raz kolejny, przepis nie będzie Ci już potrzebny. Przepadniesz na tyle, że składniki same będą się układać w nuty, a Ty z pamięci odtworzysz pierwotny przepis i wyczarujesz idealny wypiek. Mówi Ci to totalny nowicjusz, który opanował sztukę przygotowania czekoladowego ciasta dekorowanego morelami do takiej perfekcji, że kolejne warianty jego przeróbek wypływały już z serca.

Jakie morele wybrać?

W opcji głównej ciasto nasycone jest morelami. W sezonie letnim są to oczywiście świeże owoce, z pietyzmem wybierane na okolicznych straganach. Najlepiej sprawdzą się okazy dojrzałe, ale nie za miękkie, by swym sokiem nie przytłoczyły lekkiej struktury ciasta i nie spowodowały zakalca. Jego specyfika powinna bowiem przypominać nieco brownie, z możliwą delikatnie zwartą konsystencją wewnątrz. Jednak wybierając średnio dojrzałe morele, zapewnisz deserowi pożądaną finezję.

Sprawdzone triki, by wszystko się upiekło

Prędzej czy później, zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych pojawi się pytanie, czy możliwe jest zastąpienie świeżych owoców morelami suszonymi. I jak to często w życiu bywa, odpowiedź zabrzmi „to zależy”. Zależy oczywiście od efektu, jaki chcesz uzyskać. Musisz się wówczas pogodzić z tym, że suszone morele nie zapewnią wypiekowi takiego stopnia nawilgocenia, jak w przypadku owoców świeżych. Trudno też doszukiwać się jakiś specjalnych walorów zapachowych. Lecz na to też jest sposób. Korzystając z moreli suszonych, staraj się zapewnić jeszcze jeden dodatkowy składnik, którym jest ekstrakt czy to waniliowy, czy pomarańczowy. Może uda się nawet znaleźć typowo morelowy lub wpleść między komponenty morelowy jogurt. Ten sprytny zabieg zapewni oczekiwany efekt morelowego aromatu.

 

Oczywiście, owoce w cieście czekoladowym możesz zmieniać i dowolnie modyfikować przepis w tym aspekcie. Zwróć uwagę na to, że zwłaszcza we wspominanym okresie jesienno-zimowym miło będzie zaserwować, wraz z czekoladowym ciastem okraszonym morelami, cudownie aromatyczną, gorącą czekoladę, może nawet z korzenną nutą. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Czekolada do picia bez wątpienia będzie idealnym wyborem, który uzupełni smak Twojego ciasta z morelami.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *