Ciasto czekoladowe jest deserem, który trafia w gusta wielu miłośników słodyczy i kakao. Stanowi ono idealną bazę również do stworzenia nieco bardziej skomplikowanych wypieków. Dobrym pomysłem jest połączenie czekolady z owocami sezonowymi, szczególnie w trakcie lata. Co powiesz na świeże truskawki?
Ciasto czekoladowe z dodatkiem truskawek smakuje idealnie latem, kiedy to w sklepach i ogrodach pojawiają się świeże owoce. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak potrafi zaskoczyć nawet największych miłośników słodkich wypieków. Zobacz, jak upiec wyjątkowe ciasto czekoladowo-truskawkowe!
Jak przygotować ciasto czekoladowe z truskawkami?
Ciasto czekoladowe z truskawkami można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut. Warto odpowiednio wcześnie przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia. Z takiego naczynia będzie można łatwo wyjąć ciasto. Konieczne jest również zadbanie o uzyskanie temperatury pokojowej wszystkich składników.
Składniki na ciasto czekoladowo-truskawkowe:
- 60 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 4 jajka,
- 120 ml mleka,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 250 ml oleju,
- 200 g cukru,
- 270 g mąki pszennej,
- 350 g truskawek.
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj jajka z cukrem, a następnie powoli wlej mleko i olej. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Przelej masę do formy i wyłóż na wierzch truskawki. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut do suchego patyczka.
Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami?
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z owocami można dostosować do własnych preferencji. Jeśli chcesz, zanurz truskawki w masie podczas jej nalewania. Dobrym pomysłem jest również pokrojenie owoców na znacznie mniejsze kawałki. Gotowe, upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem, który idealnie podkreśli ciemny wypiek i strukturę owoców. W celu delikatnej zmiany struktury ciasta możesz dodać do niego posiekane orzechy. Idealnie sprawdzą się warianty słodkie, czyli nerkowce lub migdały.
Brownie z truskawkami można również wzbogacić dodatkiem innych owoców. Najlepiej sprawdzą się gatunki leśne, czyli maliny, jeżyny, poziomki lub jagody. Pozwalają one bowiem na łatwe zapieczenie i idealnie komponują się z ciastem o intensywnie czekoladowym smaku. Jeśli chcesz, możesz również przekroić biszkopt na pół i przełożyć go dowolnym musem, w którym zatopisz owoce. Doskonale sprawdzi się krem śmietankowy, waniliowy, czekoladowy czy właśnie truskawkowy. Taki deser będzie znacznie bardziej okazały i sprawdzi się świetnie jako zamiennik toru.
Ciasto czekoladowe z truskawkami może być doskonałą inspiracją do stworzenia babeczek o takim samym smaku. To szybka przekąska, która sprawdzi się świetnie podczas wszelkich spotkań towarzyskich i bankietów. Małe wypieki można również udekorować kolorowymi papilotkami, które będą nawiązywać do konkretnej okazji. To typowo letni deser, pozwalający na przełamanie słodkiego smaku czekolady i nadanie jej nieco świeższego charakteru.