Czekolada i wiśnie to duet idealny, dlatego ciasto czekoladowe z wiśniami będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Jeżeli masz ochotę na wykwintny deser, poznaj sprawdzony przepis. Wypiek jest prosty w przygotowaniu, dlatego sprostasz zadaniu nawet przy podstawowych umiejętnościach cukierniczych.
Ciasto czekoladowe z wiśniami to jeden z tych deserów, które bardzo szybko znika z talerzy. Jest mocno czekoladowe i wilgotne. Swoim wyglądem i smakiem przypomina połączenie brownie z murzynkiem. Nie zdziw się więc, gdy goście lub domownicy będą prosić o dokładkę. Lepiej od razu przygotuj wypiek z podwójnej porcji w dużej blaszce.
Ciasto czekoladowe z wiśniami – krok po kroku
Aby przygotować ciasto czekoladowo-wiśniowe, wcale nie musisz dysponować specjalistycznym sprzętem. Wystarczy tylko mikser, ale i bez niego sobie z łatwością poradzisz.
Do przygotowania będą potrzebne takie składniki jak:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- ¾ szklanki drobnego cukru,
- 3 łyżki kakao,
- ¾ szklanki mleka,
- 1 jajko,
- ¼ szklanki oleju,
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni.
Z tej porcji składników przygotujesz ciasto czekoladowe z wiśniami w standardowej keksówce. Podwajając porcję, możesz masę wyłożyć do dwóch keksówek lub jednej większej formy.
Czas przystąpić do przygotowywania ciasta – to zaledwie kilka kroków.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, kakao.
- Dodaj mokre składniki, tj. mleko, olej, jajko.
- Całość wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
- Dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180o
- Piecz przez ok. 25 minut – do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia musisz wydłużyć, jeśli przygotowujesz ciasto z podwójnej porcji w większej blaszce.
- Ciasto wyjęte z piekarnika odstaw do ostudzenia. Dopiero po kilkudziesięciu minutach możesz oddzielić je od formy. Gdy będzie zbyt gorące, może się połamać.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Da Ci to gwarancję, że ciasto będzie miało idealną konsystencję – bez zakalca.
Jak udekorować ciasto czekoladowe z wiśniami?
Ciasto czekoladowe z wiśniami możesz podawać oprószone cukrem pudrem. Jeżeli jednak chcesz, możesz udekorować je w dowolny sposób, np. polewą czekoladową przygotowaną samodzielnie. Do tego celu będziesz potrzebować 1 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel oraz odrobiny śmietany kremówki. Pokruszoną czekoladę połącz ze śmietanką i rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj przy tym, aby szklana miska nie dotykała tafli wody. Polewę odstaw do ostygnięcia, a następnie – gdy będzie półpłynna – wylej na ciasto. Odstaw do ponownego ostygnięcia.
Ciasto czekoladowo-wiśniowe będzie smakowało doskonale także z dodatkiem bitej śmietany oraz lodów waniliowych. Dzięki temu stworzysz niebiański w smaku deser – niczym z renomowanej cukierni.