Ciasto czekoladowo-wiśniowe, czyli pomysł na wykwintny deser

  • on 21 grudnia, 2019
  • Likes!

Czekolada i wiśnie to duet idealny, dlatego ciasto czekoladowe z wiśniami będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Jeżeli masz ochotę na wykwintny deser, poznaj sprawdzony przepis. Wypiek jest prosty w przygotowaniu, dlatego sprostasz zadaniu nawet przy podstawowych umiejętnościach cukierniczych.

Ciasto czekoladowe z wiśniami to jeden z tych deserów, które bardzo szybko znika z talerzy. Jest mocno czekoladowe i wilgotne. Swoim wyglądem i smakiem przypomina połączenie brownie z murzynkiem. Nie zdziw się więc, gdy goście lub domownicy będą prosić o dokładkę. Lepiej od razu przygotuj wypiek z podwójnej porcji w dużej blaszce.

Ciasto czekoladowe z wiśniami – krok po kroku

Aby przygotować ciasto czekoladowo-wiśniowe, wcale nie musisz dysponować specjalistycznym sprzętem. Wystarczy tylko mikser, ale i bez niego sobie z łatwością poradzisz.

Do przygotowania będą potrzebne takie składniki jak:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • ¾ szklanki drobnego cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni.

Z tej porcji składników przygotujesz ciasto czekoladowe z wiśniami w standardowej keksówce. Podwajając porcję, możesz masę wyłożyć do dwóch keksówek lub jednej większej formy.

Czas przystąpić do przygotowywania ciasta – to zaledwie kilka kroków.

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, kakao.
  2. Dodaj mokre składniki, tj. mleko, olej, jajko.
  3. Całość wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
  4. Dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj całość.
  5. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180o
  7. Piecz przez ok. 25 minut – do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia musisz wydłużyć, jeśli przygotowujesz ciasto z podwójnej porcji w większej blaszce.
  8. Ciasto wyjęte z piekarnika odstaw do ostudzenia. Dopiero po kilkudziesięciu minutach możesz oddzielić je od formy. Gdy będzie zbyt gorące, może się połamać.

Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Da Ci to gwarancję, że ciasto będzie miało idealną konsystencję – bez zakalca.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z wiśniami?

Ciasto czekoladowe z wiśniami możesz podawać oprószone cukrem pudrem. Jeżeli jednak chcesz, możesz udekorować je w dowolny sposób, np. polewą czekoladową przygotowaną samodzielnie. Do tego celu będziesz potrzebować 1 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel oraz odrobiny śmietany kremówki. Pokruszoną czekoladę połącz ze śmietanką i rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj przy tym, aby szklana miska nie dotykała tafli wody. Polewę odstaw do ostygnięcia, a następnie – gdy będzie półpłynna – wylej na ciasto. Odstaw do ponownego ostygnięcia.

Ciasto czekoladowo-wiśniowe będzie smakowało doskonale także z dodatkiem bitej śmietany oraz lodów waniliowych. Dzięki temu stworzysz niebiański w smaku deser – niczym z renomowanej cukierni.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *