Ciasto francuskie z czekoladą

  • on 4 maja, 2022
  • Likes!
blok czekoladowy z wiśniami

Jesteś smakoszem czekoladowych przekąsek? A może spodziewasz się gości i nie masz pomysłu na to, czym mógłbyś ich poczęstować? Jeżeli tak, to koniecznie musisz sprawdzić przepis na pyszne ciasto francuskie z czekoladą E.Wedel. To szybki i prosty deser, dzięki któremu zaskoczysz gości.

 

Proste i klasyczne rozwiązania to często najlepszy sposób, aby zaskoczyć domowników lub gości. Niewiele składników oraz szybkie przygotowanie to przepis na sukces. Zamiast za każdym razem serwować swoim bliskim czekoladowe babeczki, postaw tym razem na ciasto francuskie z czekoladą.

 

Przepis na ciasto francuskie z dodatkiem czekolady

Jeżeli chcesz, aby przygotowane ciasto francuskie z czekoladą zaskoczyło swoim smakiem odwiedzające Cię osoby, postaw na sprawdzone składniki i prosty przepis. Zanim przystąpisz do pieczenia, przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

 

Będziesz potrzebować:

  • 200 g Czekolady Mlecznej E.Wedel,
  • 375 g ciasta francuskiego (1 opakowanie),
  • 20 g masła,
  • 1 jajko.

Lista potrzebnych produktów nie jest długa ani skomplikowana. Warto natomiast postawić na produkty sprawdzone i wysokiej jakości, aby mieć pewność, że efekt będzie zachwycający.

 

Przygotowanie ciasta francuskiego z czekoladą jest bardzo proste, wystarczy przestrzegać kilku prostych kroków.

  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na 5 minut, aby mogło „złapać” temperaturę pokojową.
  2. Z ciasta wykrój trójkąty lub prostokąty, które będą główną bazą dla czekoladowych przysmaków.
  3. Czekoladę Mleczną E.Wedel połam na kostki, co znacznie przyspieszy przygotowywanie słodkiej przekąski.
  4. Na każdym kawałku ciasta ułóż po 3 kostki mlecznej czekolady, a następnie zawiń szczelnie ciasto tak, aby nie było widać kostek czekolady.
  5. W międzyczasie uruchom piekarnik i nagrzej go do temperatury 180°C.
  6. Blaszkę posmaruj przygotowanym masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę przełóż przygotowane ciasto francuskie z zawiniętą czekoladą.
  7. Jajko roztrzep, a następnie posmaruj nim przełożone na blaszkę ciasto francuskie.
  8. Blaszkę z ciastem francuskim umieść w piekarniku i piecz przez około 20 minut.
  9. Po upieczeniu ciasta francuskiego wyjmij blaszkę z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

 

Słodki przysmak dla gości i na co dzień do popołudniowej kawy

Nie każdy wie, jak zrobić babeczki czekoladowe. Jest to zdecydowanie skomplikowany przepis, który dodatkowo wymaga wykorzystania wielu składników. Ciasto francuskie z Czekoladą Mleczną E.Wedel to prosta alternatywa dla każdego. Bardzo dużym ułatwieniem w tym przypadku jest przede wszystkim brak konieczności przygotowywania własnego ciasta. Wystarczy gotowa porcja ze sklepu… lub dwie, jeżeli spodziewasz się wielu gości.

 

Ciasto francuskie z kawałkami czekolady we wnętrzu to nie tylko prosta do przygotowania przekąska. Taki przysmak dobrze prezentuje się na stole, świetnie pasuje do kawy lub herbaty, a co najważniejsze – rozpływa się w ustach. Zaskocz swoich bliskich prostym, błyskawicznym i pysznym przepisem na ciasto francuskie z czekoladą.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *