Ciasto z kremem czekoladowo-kokosowym – Twoja przepyszna propozycja

  • on 4 sierpnia, 2022
  • Likes!
polewa z białej czekolady

Chcesz upiec pyszne ciasto dla fana kokosowych batoników? A może szukasz alternatywy dla tradycyjnych tortów z kremem waniliowym i pragniesz przygotować masę, która będzie dobrze pasować do owoców i doda deserowi egzotyczną nutę? Wypróbuj ciasto z kremem czekoladowo-kokosowym. Uwodzi niesamowitą konsystencją oraz intensywnym aromatem. Żaden maniak tropikalnych smaków mu się nie oprze! Poznaj przepis.

 

Ciasto z kremem czekoladowo-kokosowym – jakie składniki są potrzebne?

Do przygotowania tortu czekoladowo-kokosowego potrzebujesz okrągłej formy o średnicy 20 cm oraz miksera. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, aby nic nie przywarło do dna.

 

Składniki na jasny biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 150 g mąki typu 450,
  • 150 g cukru,
  • 25 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej.

 

Składniki na krem czekoladowo-kokosowy:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g masła 82%,
  • 4 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 200 g mleczka kokosowego.

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%.

 

Tort czekoladowo-kokosowy – jak zrobić?

Wykonanie tortu rozpocznij dzień wcześniej. Dzięki temu ciasto nie opadnie po przełożeniu. Jak zacząć?

Przesiej do naczynia mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj składniki, aby połączyły się ze sobą.

Do drugiej miski wbij jajka i dodaj do nich cukier. Miksuj składniki na puszystą, lekką masę przez ok. 15 minut. Potem dodawaj do płynnej części po 2-3 łyżki suchej mieszanki. Mieszaj powoli trzepaczką lub łopatką, tak aby nie zniszczyć bąbelków powietrza w cieście.

 

W międzyczasie włącz piekarnik na program “góra-dół” i ustaw temperaturę 175°C.

Kiedy wszystkie składniki są ze sobą połączone, przelej masę do przygotowanej foremki. Delikatnie wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Po 30 minutach możesz uchylić drzwiczki i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest w środku gotowy.

Następnie wyłącz piekarnik, wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie zimny, oddziel go od formy za pomocą noża, przykryj, aby nie wysechł i odstaw na noc.

 

Drugiego dnia zacznij robić krem. Wiórki kokosowe wsyp do blendera i zmiksuj na papkę. Pokrój czekoladę na drobne kawałki lub rozdrobnij ją w malakserze. Następnie umieść wiórki, czekoladę, mleczko i masło w garnku, a potem zacznij podgrzewać składniki. Gdy masa wyraźnie zgęstnieje i uzyska gładką konsystencję, wyłącz palnik i odstaw do wystygnięcia.

 

Biszkopt przekrój na dwa blaty. Umieść dolną część w tortownicy i zapnij obręcz. Nasącz go wodą i nałóż kokosowy krem. Przykryj całość drugim ciastem i odstaw tort, żeby “osiadł”. Następnie zacznij przygotowywać polewę. W tym celu ustaw miskę żaroodporną nad garnkiem z gotującą się wodą. Umieść w niej kostki czekolady i śmietankę kremówkę. Poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, a masa będzie lejąca. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę zimnego mleka.

 

Kiedy polewa będzie gotowa, odepnij obręcz od tortownicy. Następnie wylej na ciasto sos czekoladowy i pozwól mu spłynąć na boki. Pozostaw deser, aby czekolada zastygła. Przyspieszysz ten proces, jeśli włożysz tort do lodówki.

 

Tort czekoladowo-kokosowy jest lekki i ma egzotyczny zapach. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia niezależnie od pory roku. Sprawdź!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *