Cremeux czekoladowe

  • on 1 kwietnia, 2022
  • Likes!

Krem czekoladowy sprawdza się doskonale zarówno jako pojedynczy deser, jak i dodatek do wielu ciast czy innych słodyczy. Cremeux cechuje się bardzo aksamitną konsystencją i głębokim, kakaowym smakiem. Jak przygotować ten wyjątkowy krem na bazie czekolady?

Cremeux jest powszechnie stosowany do uzupełniania bardziej skomplikowanych wypieków. Cechuje się intensywnie czekoladowym smakiem, co wynika z zastosowania dużej ilości kakao. Jego konsystencja różni się znacznie od klasycznych kremów.

Jak przygotować cremeux czekoladowe?

Cremeux cieszy się tak dużą popularnością ze względu na zastosowanie ogromnej ilości czekolady. Warto zaopatrzyć się w produkty tego typu wysokiej jakości, które pozwalają na uzyskanie pysznego smaku i odpowiedniej konsystencji deseru.

Składniki na cremeux czekoladowe:

  • 200 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 5 żółtek,
  • 12 g żelatyny,
  • 5 tabliczek czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.

Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko i śmietankę w rondelku. W tym czasie ubij żółtka (opcjonalnie możesz dodać do nich odrobinę cukru). Następnie dodaj je do podgrzanego mleka i śmietanki oraz ponownie zwiększ temperaturę, cały czas mieszając. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Połącz ją z żelatyną. Wlej masę czekoladową do żółtek, mleka i śmietanki, a następnie zamroź. Świeży deser możesz podawać po lekkim schłodzeniu, bez konieczności mrożenia.

Jak podawać cremeux czekoladowe?

Cremeux czekoladowe sprawdza się doskonale do tworzenia wszelkiego rodzaju tortów lodowych. Pozwala ono bowiem na swobodne zamrożenie. W ten sposób można uzyskać charakterystyczną konsystencję, sprawdzającą się świetnie w przypadku deserów na zimno. Tym właśnie cremeux czekoladowe różni się od standardowych kremów, które zawierają znacznie mniej czekolady i powstają na bazie samej śmietanki, bez żelatyny.

Jeśli kochasz intensywnie kakaowe propozycje, dobrym rozwiązaniem są muffinki czekoladowe. Przepis na taki deser można zmodyfikować według własnych preferencji. Doskonale sprawdzi się wyłożenie ich kremem. Do takiej warstwy można przykleić świeże owoce oraz wiele innych dodatków, np. orzechy, które doskonale komponują się z czekoladą. Podobne połączenia sprawdzą się świetnie także w przypadku pozostałych słodkości, takich jak pancakes czekoladowe.

Z czym łączyć cremeux czekoladowe?

Cremeux czekoladowe sprawdza się doskonale m.in. jako dodatek do ciast. Wystarczy przekroić gotowy wypiek, a następnie wyłożyć go kremem. To doskonała propozycja w przypadku deserów na zimno. Biszkopt przełożony cremeux czekoladowym można bowiem z powodzeniem schłodzić, tworząc deser lodowy.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać cremeux również w pojedynkę. Trzeba jednak pamiętać, że jest to deser bardzo intensywnie czekoladowy. Z tego powodu dobrym pomysłem jest wzbogacenie go świeżymi owocami czy musem. Doskonale sprawdzą się maliny, śliwki, porzeczki czy wiśnie. Pozwalają one na przełamanie czekoladowego smaku i stworzenie pięknej kompozycji, zwłaszcza gdy umieścisz krem w ozdobnym pucharku.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *