Czekoladowe ciasto z konfiturą pigwową

  • on 29 września, 2021
  • Likes!

Ciasto czekoladowe to uniwersalny deser, który może mieć niejedno oblicze. Wystarczy udekorować je polewą czekoladową, aby nieco różniło się od klasycznego brownie albo… przełożyć dżemem, który przełamie słodycz wypieku. Ciekawą opcją jest ciasto z musem czekoladowym i konfiturą pigwową – poznaj sprawdzony przepis.

 

Owoce pigwy – mimo że Polsce nie są nowością – cieszą się rosnącą popularnością. Chociaż nie można ich spożywać na surowo, doskonale nadają się na przetwory. Konfitura pigwowa stanowi świetny dodatek do pieczywa oraz domowych wypieków. Potwierdzeniem tego może być m.in. ciasto z musem czekoladowym przełożone konfiturą.

Przepis na konfiturę pigwową

Konfiturę pigwową warto mieć w spiżarni, aby móc ją wykorzystać jako dodatek do wielu wypieków. Z poniższych składników przygotujesz 4 słoiczki.

 

Będziesz potrzebować:

  • 1,2 kg owoców pigwowca,
  • 1 kg cukru,
  • 2 szklanek wody.

 

Opcjonalnie możesz dodać odrobinę cynamonu, jeśli chcesz wzbogacić smak konfitur.

  1. Umytą pigwę przekrój na pół, a następnie usuń gniazdo nasienne.
  2. Owoc pokrój w większą kostkę.
  3. Kawałki pigwy umieść w dużym garnku, zasyp cukrem i dolej wodę.
  4. Całość gotuj na małym ogniu – aż do momentu, w którym pigwa staje się dość miękka.
  5. Tak przygotowaną konfiturę przełóż do jeszcze ciepłych, wyparzonych słoiczków.
  6. Słoiki szczelnie zakręć i umieść do góry dnem. Przykryj ciepłym ręcznikiem.
  7. Pozostaw do ostudzenia – najlepiej na noc.

 

Tak przygotowane konfitury – jeśli wieczko słoika „zassie się” – nie wymagają dodatkowej pasteryzacji.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

Ciasto czekoladowe z poniższego przepisu przygotujesz w krótkim czasie, wykorzystując kilka podstawowych składników.

 

Niezbędne są:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru drobnego do wypieków,
  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 75 g oleju,
  • 175 g mleka,
  • 1 jajko,
  • 175 g wrzącej wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

 

Do dekoracji:

  • 200 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%.

 

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce połącz suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao.
  2. W innej misce połącz mleko, olej i jajko.
  3. Mokre składniki dodaj do suchych, a następnie dodaj gorącą wodę.
  4. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy ok. 22-24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC (tryb grzania góra-dół). Piecz przez ok. 40 minut – aż do suchego patyczka.
  6. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  7. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w szklanej misce. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie umieść miskę nad garnkiem z zimną wodą. Miksuj do uzyskania puszystej konsystencji.
  8. Mocno schłodzone ciasto czekoladowe przekrój na pół, a następnie przełóż konfiturą z pigwy. Przykryj drugim blatem i udekoruj musem czekoladowym na wierzchu.

Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!

 

Jeśli interesują Cię inne przepisy na desery, możesz wypróbować mus czekoladowy, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Sprawdź!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *