Goście nadchodzą, a Ty nie masz ich czym poczęstować? Jeśli znajdziesz tabliczkę czekolady i kilka innych składników, w 15 minut przygotujesz pyszny deser. Brzmi świetnie, prawda? Nie zwlekaj i zdecyduj, co podasz – mus, ciasteczka, a może babeczki? Sprawdź nasze przepisy!
Czekolada to sprawdzony składnik domowych wypieków. Nie tylko wyjątkowo smakuje, do tego wspaniale pachnie! Od zapachu aż cieknie ślinka. Dlatego podwiń rękawy i do dzieła!
Przepis na jedwabisty mus czekoladowy
Pierwsza propozycja to ekspresowy deser, który uwielbiają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%,
- 1,5 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- opcjonalnie, w wersji dla dorosłych: 4 łyżki likieru wiśniowego.
Śmietankę kremówkę wlej do garnka z nieprzywierającą powłoką. Podgrzej, ale nie gotuj. Dodaj połamaną czekoladę i cukier puder. Trzepaczką połącz składniki.
Przelej zawartość do miseczki i umieść ją w naczyniu z zimną wodą. Dzięki temu szybko wystygnie. Kiedy czekolada będzie mieć temperaturę pokojową, umieść ją na chwilę w zamrażarce. Po tym czasie wyciągnij naczynie, dodaj likier i zacznij ubijać masę czekoladową, do momentu aż powstanie delikatna i sztywna pianka.
Przełóż mus do małych pucharków i udekoruj go startą czekoladą lub owocami, np. malinami.
Przepis na szybkie czekoladowe ciasteczka
Ten deser nie jest pracochłonny. W czasie, gdy będzie się piekł, Ty zdążysz posprzątać. Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklankę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 szklankę cukru pudru,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2/3 kostki masła
- 3/4 szklanki maślanki,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1,5 tabliczki drobno pokrojonej czekolady mlecznej E.Wedel.
Rozgrzej piekarnik do 180⁰C. Przygotuj płaską blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
Do miski przesiej mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Roztop masło w garnuszku – musi być gorące. Następnie połącz je z kakao ciemnym z Ghany E.Wedel, ekstraktem waniliowym oraz maślanką. Kiedy składniki się połączą, zacznij powoli dodawać mąkę wymieszaną z solą i sodą.
Na koniec wsyp kawałki mlecznej czekolady i szybko wymieszaj.
Łyżeczką nabieraj ciasto i nakładaj na blaszkę. Delikatnie spłaszcz. Pamiętaj, żeby zostawić odstępy między ciastkami – dzięki temu ciasto mocno urośnie. Piecz przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnij blaszkę i pozwól ciastkom przestygnąć. Po kilku minutach przełóż je na kratkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Przepis na wspaniałe babeczki pełne czekolady
W kryzysowych momentach najlepiej jest sięgnąć po sprawdzone desery. A czekoladowe babeczki zdecydowanie do nich należą. Jeśli dodatkowo urozmaicisz wypiek powidłami śliwkowymi, to szybko zostaniesz ogłoszona królową deserów!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1 jajko rozmiar L,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- pół tabliczki pokruszonej czekolady mlecznej E.Wedel,
- powidła śliwkowe.
Rozgrzej piekarnik do 200⁰C i przygotuj blaszkę na muffinki.
Do jednego naczynia przesiej wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. W drugiej misce połącz mokre produkty – mleko, olej i jajko. Następnie zmieszaj zawartości obu naczyń, szybko miksując. Do przygotowanego w ten sposób ciasta wsyp połamaną mleczną czekoladę.
Do foremki nałóż łyżkę ciasta, następnie dodaj łyżeczkę powideł śliwkowych i przykryj to kolejną porcją ciasta. Piecz przez 20 minut. Studź na kratce. Babeczki najlepiej smakują, kiedy są lekko ciepłe. Smacznego!