Czekoladowy hummus

  • on 3 grudnia, 2021
  • Likes!

Kto choć raz nie wyjadał łyżką ze słoika popularnego czekoladowego kremu? Uwielbiają go praktycznie wszyscy, ale… nie zawsze jest to najlepszy wybór, prawda? Dlatego, jeśli chcesz mieć pewność, że na Twoim stole (i łyżce!) jest coś równie pysznego, ale nie musisz mieć przez to wyrzutów sumienia – wypróbuj przepis na czekoladowy hummus.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 ml mleka roślinnego,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • szczypta cynamonu,
  • 4 daktyle.

 

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle namocz w ciepłej wodzie, aż zmiękną.
  2. Rozpuść czekoladę gorzką w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W kielichu blendera umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj wystudzoną czekoladę i namoczone daktyle. Mieszaj wszystko, aż powstanie gładka masa bez grudek.
  4. Czekoladowy hummus jest gotowy. Smacznego!

 

Czekoladowy hummus to doskonała alternatywa dla innych kremów czekoladowych. W dodatku przygotujesz go szybciej, niż zdążysz podyktować bliskiej osobie najlepszy przepis na babkę czekoladową! Wystarczy kilka składników, blender i kilka minut, by móc cieszyć się pysznym smakiem bez wyrzeczeń.

 

Wskazówki:

  • Jeśli nie masz w domu daktyli, czekoladowy hummus możesz śmiało dosłodzić czymś innym. Najlepiej sprawdzi się syrop daktylowy lub klonowy, syrop z agawy albo karob, który jeszcze mocniej podkreśli czekoladowy smak pasty.
  • Gotowaną ciecierzycę kupisz w puszce. Jeżeli chcesz użyć surowej, pamiętaj, że musisz najpierw porządnie ją namoczyć, a później ugotować. Ciecierzyca z puszki to po prostu szybsze rozwiązanie. Jak ugotować ciecierzycę? Wystarczy, że będziesz moczyć ją w wodzie całą noc. Później przelej ją wrzątkiem i gotuj na małym ogniu do czasu, aż zmięknie, czyli około godziny. Ciecierzyca musi być cały czas przykryta wodą, inaczej niektóre kuleczki mogą pozostać twarde.
  • Zamiast masła orzechowego, możesz użyć też kremu migdałowego, pasty z orzechów nerkowca lub bakalii – to może być Twój kolejny kulinarny eksperyment zakończony sukcesem!

Jak przechowywać czekoladowy hummus?

Hummus najlepiej przełożyć do szczelnie zamkniętego szklanego pojemnika – może być również czysty słoik – i wstawić go do lodówki. Tak przechowywana pasta może stać w lodówce przez ok. 3-4 dni. Jednak rzadko zdarza się, by była tam dłużej niż kilka chwil… jest przepyszna!

Do czego używać czekoladowego hummusu?

Tak naprawdę – do wszystkiego! Możesz stosować go jako dodatek do kakaowych naleśników, gofrów, owsianki lub po prostu, na kanapki. Możesz dodać do niego ulubione owoce, dorzucić nasiona chia albo wyjadać go łyżką prosto ze słoika. Jedz go tak, jak lubisz najbardziej. Czekoladowy hummus świetnie sprawdza się też jako uzupełnienie drugiego śniadania – połączenie czekolady i ciecierzycy to prawdziwy zastrzyk energii.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *