Czekoladowy napoleon – przygotuj go samodzielnie!

  • on 24 grudnia, 2019
  • Likes!

Czekoladowy napoleon to z pewnością ciasto dla cierpliwych i skrupulatnych, chociaż wbrew pozorom jego wykonanie wcale nie jest trudne. Masa czekoladowa doskonale przeplata się z kilkunastoma warstwami pysznego ciasta. Upieczenie napoleona to źródło ogromnej satysfakcji, a doznania smakowe przychodzą najśmielsze oczekiwania. Oto nasz sprawdzony przepis!

Jak przygotować ciasto na napoleona

Czekoladowy napoleon to wypiek warstwowy. Cienkie warstwy ciasta będą przeplatać się tutaj z przepyszną kremową masą. Realizację przepisu zacznij od przygotowania ciasta. Potrzebujesz do tego 200 g masła, 150 g śmietany 18%, 500 g mąki pszennej, 1 jajka, łyżeczki sody oczyszczonej, odrobiny soku z cytryny lub innego aromatu, opcjonalnie także łyżki kakao.

W pierwszej kolejności dokładnie utrzyj masło i miksuj je stopniowo dodając śmietanę, kakao i wbijając do miski jajko. Później powoli wsypuje do naczynia mąkę cały czas miksując. To samo uczyń z sodą oczyszczoną i sokiem z cytryny. Ciasto powinno zgęstnieć i nadawać się wkrótce do ręcznego wyrabiania. Gdy stanie się jednolitą masą, umieść je w folii i wstaw do lodówki.

Teraz nadszedł czas na najbardziej żmudną część pracy, czyli pieczenie placków. Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 10-15 identycznych części i każdą z nich rozwałkuj na papierze do pieczenia wykonując na nim wcześniej prostokątne kontury, które posłużą za wzór. Każdy placek powinien piec się w około 180 stopniach Celsjusza nie dłużej niż 10 minut.

Czekoladowy napoleon – masa, która rozpływa się w ustach

O tym, jak wspaniale smakuje czekoladowy napoleon, decyduje przede wszystkim kremowa czekoladowa masa znajdująca się pomiędzy warstwami ciasta. Do jej przygotowania potrzebujesz 400 g śmietany 36%, tabliczki gorzkiej czekolady, takiej jak czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel, żółtek czterech jaj, 350 g skondensowanego mleka, odrobiny cukru pudru i odrobiny wody.

W pierwszej kolejności żółtka jajek umieść w garnku, dodaj do nich odrobinę wody oraz mleka skondensowanego i dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Teraz czas na podgrzewanie kremowej masy, która powinna zgęstnieć, a której nie wolno doprowadzić do wrzenia, by jajka się nie ścięły. W garnku umieść następnie połamaną wcześniej czekoladę i energicznie mieszaj masę aż do jej rozpuszczenia. Później zdejmij naczynie z ognia.

Masę kremową należy ubijać mikserem przez nawet 10 minut, dopóki nie wystygnie. Wówczas należy ją przykryć i wstawić do lodówki. W tym czasie ubij śmietanę i cukier i stopniowo dodawaj ją do delikatnie mieszając. Po chwili uzyskasz w ten sposób gładki aksamitny czekoladowy krem.

Przygotowujemy ciasto i polewę czekoladową

Na koniec pozostaje tylko ułożenie ciasta warstwowo. Kładziemy po kilka łyżek kremu na każdym placku i dokładnie go rozsmarowujemy. Ostatnią warstwę ciasta warto zwieńczyć czekoladową polewą. Tę można przygotować z masła, cukru pudru, odrobiny mleka i dobrej jakości kakao, na przykład kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Na końcu czekoladowy napoleon powinien spędzić kilka godzin w lodówce, alby wydobyć z niego doskonały smak.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *