Czekoladowy sernik na zimno – nietypowa przyjemność bez pieczenia

  • on 4 września, 2019
  • Likes!

Pewnie niejednokrotnie miałeś okazję jeść sernik i pewnie był to nawet sernik na zimno. Zwykle jest śmietankowy, ale zdarza się także czekoladowy, podobnie jak ten, na który przepis za chwilę przeczytasz. Dlaczego tylko podobnie? Bo kryje się za nim ponad stuletnia tradycja. Przedstawiamy sernik na zimno z czekoladą z 1910 roku.

 

Podstawowe składniki czekoladowego sernika na zimno

 

Tak stary przepis można było z pewnością znaleźć między innymi w książkach kucharskich naszych babć. Ten pochodzi z 1910 roku i jest zaskakująco smaczny. Wykonany zgodnie z tym przepisem czekoladowy sernik na zimno to niezwykłe ciasto, które w dodatku łatwo się przygotowuje. Ten deser bardzo szybko zyska szerokie grono zwolenników. Nie ma w nim jajek, nie ma mąki i brak tu żelatyny. Całość przygotujesz szybko, tylko z prostych składników. To, co jest w nim najlepsze, to spód z kruchych ciasteczek, który znacznie ułatwia pracę. Pamiętaj, że to, że sernik jest na zimno, może być atutem. Dzięki temu tylko wstawiasz do lodówki i po kilku godzinach wyjmujesz gotowe ciasto. Bez piekarnika.

Jakich produktów potrzebujesz do zrealizowania przepisu sprzed wieku?

  • 200 ml śmietanki 36%;
  • 1 łyżka płynnego miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego;
  • 50 g roztopionego masła;
  • 180 g ciasteczek amerykanek kakaowych z kawałkami czekolady E.Wedel;
  • 1 kg zmielonego twarogu;
  • 130 g cukru pudru;
  • 300 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel;
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Ciasteczka na początek – czekoladowy sernik na zimno

 

Zaczynamy od rozdrobnienia ciastek czekoladowych. Można to zrobić ręcznie, blenderem lub malakserem. Do tego trzeba dodać łyżeczkę kakao oraz łyżkę miodu płynnego (ten składnik można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy). Całość mieszamy z roztopionym, płynnym masłem i ugniatamy ręką, aż otrzymamy zwartą kulę ciasta. Tę wykładamy na dno foremki, która uprzednio została wyłożona papierem do pieczenia. Ważne, by dobrze i starannie rozpłaszczyć cały spód z ciastek.

 

Kąpiel dla czekolady i czas na twaróg

 

Następnie czas przygotować kąpiel czekoladzie. Ułóż metalowe naczynie na garnku tak, by nie dotykało wody, którą należy doprowadzić do wrzenia. Wrzuć do miski czekoladę. Trzeba to robić powoli i dokładnie, bo czekolada może się zlepić przy zbyt dużej ilości ciepła. W osobnej misce wymieszaj twaróg sernikowy, cukier puder, lekko ciepłą, już rozpuszczoną czekoladę oraz kakao. Całość musi dać jednolitą masę. Teraz czekoladowy sernik na zimno jest już prawie gotowy.

 

Śmietana i lodówka – czekoladowy sernik na zimno

 

Co dalej? Ubij schłodzoną śmietankę kremówkę i dodaj partiami do masy serowej. Nie miksuj już, ale delikatnie mieszaj całość sylikonową szpatułką. Następnie wyłóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin.

 

Całość można jeszcze udekorować, np. wiśniowym lub malinowym coulis. Wszystko zależy od chęci. Równocześnie ten czekoladowy sernik na zimno można podawać ze świeżymi owocami: malinami, truskawkami, wiśniami, borówkami czy jeżynami. To prosty sposób, by zachwycić znajomych.

Smacznego!

 

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *