Uwielbiasz słodkie przekąski? Lubisz próbować nowości i eksperymentujesz z wypiekami? Jeżeli tak, to koniecznie musisz spróbować pysznego i rozpływającego się w ustach tortu Dacquoise. Jest to połączenie czekolady mlecznej E.Wedel oraz delikatnej bezy, a wszystko to zostaje wzbogacone smakiem karmelu, daktyli i orzechów.
Jeżeli należysz do miłośników słodkich przysmaków, to doskonale znasz smak, jaki mają muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest prosty i szybki, a babeczki smakują młodszym i starszym łasuchom. Czasem jednak niezbędne jest przygotowanie czegoś specjalnego. Wówczas powinien zainteresować się wyjątkowy tort Dacquoise z czekoladą.
Składniki potrzebne do przygotowania Dacquoise z czekoladą
Dacquoise z czekoladą – podobnie jak muffinki czy pancakes czekoladowe – wymaga wykorzystania produktów wysokiej jakości, wówczas można cieszyć się najlepszym smakiem. Przed przystąpieniem do przygotowywania tortu, należy przygotować:
- 5 jajek,
- 280 g drobnego cukru,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczkę soli,
- 20 g masła,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 10 g śmietan-fixu,
- 200 g Czekolady Białej E.Wedel,
- 50 g gotowej masy kajmakowej,
- 240 g serka mascarpone,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g daktyli.
Dacquoise z czekoladą – przepis krok po kroku
Przygotowanie dacquoise z czekoladą jest bardzo proste. Wystarczy trzymać się instrukcji z przepisu, aby przygotować idealny tort.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka umieść w misce. Zacznij stopniowo je mieszać z drobnym cukrem oraz solą – następnie całość ubij na sztywno za pomocą miksera na wysokich obrotach.
- Przygotuj dwie blaszki o średnicy 24 cm. Najpierw wysmaruj je masłem, a następnie dokładnie wyłóż papierem do pieczenia.
- Pianę podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych blaszek.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw do niego blaszki i od razu zmniejsz temperaturę do 140°C. Bezy piecz przez około 90 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik i daj im „odpocząć”, pozostawiają je w jego wnętrzu.
- Czekoladę Mleczną E.Wedel połam na kostki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej – po całkowitym rozpuszczeniu się kostek garnek odstaw na bok.
- W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę za pomocą miksera na wysokich obrotach. Kolejnym krokiem jest dodanie do niej śmietan-fixu oraz cukru. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników do całości dodaj przygotowany serek mascarpone. Całość miksuj na niskich obrotach, po połączeniu się składników dodaj masę kajmakową oraz roztopioną czekoladę.
- Orzechy włoskie oraz daktyle posiekaj na drobne kawałki.
- Z piekarnika wyjmij wcześniej upieczone spody.
- Na podstawce do serwowania tortów układaj kolejne warstwy. Najpierw upieczony blat bezowy, na który przełóż połowę przygotowanej masy oraz posiekane orzechy i daktyle. Całość przykryj kolejną warstwą bezy. Na nią ponownie nałóż masę. Zwieńczeniem jest druga połowa przygotowanych wcześniej daktyli oraz orzechów.
Dacquoise z czekoladą to prosty w przygotowaniu tort, który z pewnością wyjdzie każdemu. Jest to idealny pomysł na słodką przekąskę, inną niż wszystkie. Będzie ona idealna do popołudniowej kawy, ale także na specjalne okazje.