Dacquoise z czekoladą

  • on 4 maja, 2022
  • Likes!
tort czekoladowy

Uwielbiasz słodkie przekąski? Lubisz próbować nowości i eksperymentujesz z wypiekami? Jeżeli tak, to koniecznie musisz spróbować pysznego i rozpływającego się w ustach tortu Dacquoise. Jest to połączenie czekolady mlecznej E.Wedel oraz delikatnej bezy, a wszystko to zostaje wzbogacone smakiem karmelu, daktyli i orzechów.

 

Jeżeli należysz do miłośników słodkich przysmaków, to doskonale znasz smak, jaki mają muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest prosty i szybki, a babeczki smakują młodszym i starszym łasuchom. Czasem jednak niezbędne jest przygotowanie czegoś specjalnego. Wówczas powinien zainteresować się wyjątkowy tort Dacquoise z czekoladą.

 

Składniki potrzebne do przygotowania Dacquoise z czekoladą

Dacquoise z czekoladą – podobnie jak muffinki czy pancakes czekoladowe – wymaga wykorzystania produktów wysokiej jakości, wówczas można cieszyć się najlepszym smakiem. Przed przystąpieniem do przygotowywania tortu, należy przygotować:

  • 5 jajek,
  • 280 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 20 g masła,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 10 g śmietan-fixu,
  • 200 g Czekolady Białej E.Wedel,
  • 50 g gotowej masy kajmakowej,
  • 240 g serka mascarpone,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g daktyli.

 

Dacquoise z czekoladą – przepis krok po kroku

Przygotowanie dacquoise z czekoladą jest bardzo proste. Wystarczy trzymać się instrukcji z przepisu, aby przygotować idealny tort.

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka umieść w misce. Zacznij stopniowo je mieszać z drobnym cukrem oraz solą – następnie całość ubij na sztywno za pomocą miksera na wysokich obrotach.
  3. Przygotuj dwie blaszki o średnicy 24 cm. Najpierw wysmaruj je masłem, a następnie dokładnie wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Pianę podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych blaszek.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw do niego blaszki i od razu zmniejsz temperaturę do 140°C. Bezy piecz przez około 90 minut. Po tym czasie uchyl piekarnik i daj im „odpocząć”, pozostawiają je w jego wnętrzu.
  6. Czekoladę Mleczną E.Wedel połam na kostki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej – po całkowitym rozpuszczeniu się kostek garnek odstaw na bok.
  7. W osobnym naczyniu ubij schłodzoną śmietankę za pomocą miksera na wysokich obrotach. Kolejnym krokiem jest dodanie do niej śmietan-fixu oraz cukru. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników do całości dodaj przygotowany serek mascarpone. Całość miksuj na niskich obrotach, po połączeniu się składników dodaj masę kajmakową oraz roztopioną czekoladę.
  8. Orzechy włoskie oraz daktyle posiekaj na drobne kawałki.
  9. Z piekarnika wyjmij wcześniej upieczone spody.
  10. Na podstawce do serwowania tortów układaj kolejne warstwy. Najpierw upieczony blat bezowy, na który przełóż połowę przygotowanej masy oraz posiekane orzechy i daktyle. Całość przykryj kolejną warstwą bezy. Na nią ponownie nałóż masę. Zwieńczeniem jest druga połowa przygotowanych wcześniej daktyli oraz orzechów.

 

Dacquoise z czekoladą to prosty w przygotowaniu tort, który z pewnością wyjdzie każdemu. Jest to idealny pomysł na słodką przekąskę, inną niż wszystkie. Będzie ona idealna do popołudniowej kawy, ale także na specjalne okazje.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *