Masz ochotę upiec coś słodkiego i szukasz ciekawej, ale równie pysznej, alternatywy dla popularnych deserów? Koniecznie musisz spróbować tego przepisu na rogaliki z czekoladą. Miękkie, pulchniutkie rogaliki i pyszne, mocno czekoladowe nadzienie to doskonałe połączenie. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika!
Czas przygotowania: 120 minut
Liczba porcji: 24
Stopień trudności: Łatwy
Lista składników:
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 50 ml ciepłego mleka.
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 125 g masła,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Nadzienie czekoladowe:
- 200 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej.
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i mąką, wkrusz świeże drożdże. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.
- Mleko i masło rozpuść razem w rondelku, odstaw do wystygnięcia.
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj jajka, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i przestygnięte mleko z masłem. Wszystko wyrabiaj przez 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste, nie przyklejać się do rąk, ani do ścianek miski.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę. Możesz też włożyć miskę do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza, wtedy ciasto wyrośnie większe.
- Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Wyrabiaj je jeszcze przez chwilę i uformuj dużą kulę. Podziel ją na trzy części – jedną zostaw na stolnicy, dwie schowaj do miski i przykryj ściereczką. Ciasto na stolnicy rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 2 cm i wytnij z niego trójkąty.
- Czekoladę połam na kostki. Do każdego trójkąta włóż jedną kostkę i uformuj rogaliki. Zrób tak również z resztą ciasta.
- Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół). Każdego rogalika posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Piecz przez 15-20 minut, aż zrobią się złote z wierzchu.
- Smacznego!
Wskazówki
Pamiętasz, kiedy Twoim zmartwieniem w kuchni było to jak zrobić babeczki czekoladowe? Teraz pieczesz już drożdżowe ciasto! To się nazywa postęp, prawda? Co zrobić, żeby Twoje drożdżowe rogaliki z czekoladą zawsze wychodziły idealne?
- Jeśli nie masz w domu świeżych drożdży, możesz użyć drożdży instant – wtedy nie musisz robić rozczynu, wystarczy, że drożdże wsypiesz do mąki.
- Czekoladę mleczną możesz zastąpić czekoladą białą lub gorzką o różnej zawartości kakao – eksperymentuj ze smakiem.
- Zamiast rogalików możesz uformować również bułeczki.
- Żeby ciasto drożdżowe dłużej zachowało świeżość i miękkość, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub specjalnym woreczku do pieczywa.
Jeśli chcesz to zamiast rogalików, możesz przygotować czekoladowe babeczki. To bardzo prosty i szybki deser, który sprawdzi się jako przekąska w domu i do pracy.