Drożdżowe rogaliki z czekoladą

  • on 3 grudnia, 2021
  • Likes!

Masz ochotę upiec coś słodkiego i szukasz ciekawej, ale równie pysznej, alternatywy dla popularnych deserów? Koniecznie musisz spróbować tego przepisu na rogaliki z czekoladą. Miękkie, pulchniutkie rogaliki i pyszne, mocno czekoladowe nadzienie to doskonałe połączenie. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika!

 

Czas przygotowania: 120 minut

Liczba porcji: 24

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

Rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 ml ciepłego mleka.

 

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 125 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli.

 

Nadzienie czekoladowe:

  • 200 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej.

 

Sposób przygotowania:

  1. Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i mąką, wkrusz świeże drożdże. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.
  2. Mleko i masło rozpuść razem w rondelku, odstaw do wystygnięcia.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj jajka, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i przestygnięte mleko z masłem. Wszystko wyrabiaj przez 15 minut. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste, nie przyklejać się do rąk, ani do ścianek miski.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia mniej więcej na godzinę. Możesz też włożyć miskę do piekarnika nagrzanego do 35 stopni Celsjusza, wtedy ciasto wyrośnie większe.
  5. Oprósz stolnicę mąką i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Wyrabiaj je jeszcze przez chwilę i uformuj dużą kulę. Podziel ją na trzy części – jedną zostaw na stolnicy, dwie schowaj do miski i przykryj ściereczką. Ciasto na stolnicy rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 2 cm i wytnij z niego trójkąty.
  6. Czekoladę połam na kostki. Do każdego trójkąta włóż jedną kostkę i uformuj rogaliki. Zrób tak również z resztą ciasta.
  7. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut.
  8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (tryb góra-dół). Każdego rogalika posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  9. Piecz przez 15-20 minut, aż zrobią się złote z wierzchu.
  10. Smacznego!

 

Wskazówki

Pamiętasz, kiedy Twoim zmartwieniem w kuchni było to jak zrobić babeczki czekoladowe? Teraz pieczesz już drożdżowe ciasto! To się nazywa postęp, prawda? Co zrobić, żeby Twoje drożdżowe rogaliki z czekoladą zawsze wychodziły idealne?

  • Jeśli nie masz w domu świeżych drożdży, możesz użyć drożdży instant – wtedy nie musisz robić rozczynu, wystarczy, że drożdże wsypiesz do mąki.
  • Czekoladę mleczną możesz zastąpić czekoladą białą lub gorzką o różnej zawartości kakao – eksperymentuj ze smakiem.
  • Zamiast rogalików możesz uformować również bułeczki.
  • Żeby ciasto drożdżowe dłużej zachowało świeżość i miękkość, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub specjalnym woreczku do pieczywa.

 

Jeśli chcesz to zamiast rogalików, możesz przygotować czekoladowe babeczki. To bardzo prosty i szybki deser, który sprawdzi się jako przekąska w domu i do pracy.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *