Drożdżówka z czekoladą

  • on 5 czerwca, 2022
  • Likes!
babka piaskowa

Puszyste ciasto drożdżowe i kremowe nadzienie czekoladowe – czy może być coś bardziej klasycznego i jednocześnie pysznego?! Proste składniki i dodatek kakaowej słodyczy stanowią połączenie idealne. Do tego całej drożdżówce możesz nadać efektowną formę warkocza. Poznaj przepis na ten smaczny wypiek drożdżowy z czekoladą.

Drożdżówka w formie warkocza? – Czemu nie!

Tradycyjna drożdżówka, podobnie jak czekoladowe babeczki to wypieki, które zawsze się udają. Poza tym można je wykorzystać jak bazę do bardziej urozmaiconych przepisów. Tak jest w przypadku drożdżówki z czekoladą. Zwykły kształt ciasta w prostokątnej blaszce można też zastąpić plecionym warkoczem.

 

Podstawą tego wypieku jest bardzo proste ciasto drożdżowe. Potrzebujesz do niego tylko standardowych składników: mąki, masła, mleka, cukru, jajek i oczywiście środka spulchniającego w postaci drożdży. Całość wzbogaca pyszny krem ​​z czekolady, masła, kakao i odrobiny cukru pudru.

 

Drożdżówka z czekoladą – składniki

Przygotuj składniki potrzebne do upieczenia drożdżówki z czekoladą. Pamiętaj, że wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Na ciasto:

  • 180 ml letniego mleka,
  • 7 g suszonych drożdży lub 100 g drożdży świeżych,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1 średnie jajko.

Do nadzienia:

  • 90 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 65% E.Wedel,
  • 70 g kostki masła,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem.

Drożdżówka z czekoladą – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski i wymieszaj.
  2. Przez kilka minut wyrabiaj ciasta dłonią. Musi być gładkie i odchodzić od miski.
  3. Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  4. Gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie. Rozpuść czekoladę i masło, wmieszaj cukier i kakao i zagotuj, mieszając, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na duży prostokąt (ok. 30×40 cm).
  6. Równomiernie rozprowadź chłodne nadzienie na powierzchni ciasta.
  7. Zwiń rozwałkowane ciasto wzdłuż dłuższego brzegu.
  8. Ułóż je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Ciasto możesz upiec w takiej formie lub zapleść je w warkocz. Za pomocą dużego ostrego noża przetnij drożdżówkę na trzy równe części, pozostawiając u góry złączony razem koniec. Spleć powstałe części w luźny, duży warkocz.
  10. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
  11. Rozgrzej piekarnik do 175°C, grzanie góra-dół.
  12. Ubij żółtko z mlekiem i posmaruj nim drożdżowy warkocz z czekoladą.
  13. Piecz około 30 minut.

Tak przygotowaną drożdżówkę z czekoladą możesz jeść jeszcze ciepłą. Jeśli wolisz słodsze nadzienie, możesz użyć czekolady o mniejszej zawartości kakao (np. Czekolada Lekko gorzka 50% E.Wedel) lub wybrać wersję mleczną.

 

Ten przepis to doskonały dowód na to, że nawet tradycyjny wypiek może nabrać nowego smaku.

 

Chcesz poznać inne przepisy na ciasta z czekoladą? Dowiedz się, jak zrobić babeczki czekoladowe, i stwórz z nich bazę do deseru z polewą z białej czekolady lub czekoladowego kremu.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *