Puszyste ciasto drożdżowe i kremowe nadzienie czekoladowe – czy może być coś bardziej klasycznego i jednocześnie pysznego?! Proste składniki i dodatek kakaowej słodyczy stanowią połączenie idealne. Do tego całej drożdżówce możesz nadać efektowną formę warkocza. Poznaj przepis na ten smaczny wypiek drożdżowy z czekoladą.
Drożdżówka w formie warkocza? – Czemu nie!
Tradycyjna drożdżówka, podobnie jak czekoladowe babeczki to wypieki, które zawsze się udają. Poza tym można je wykorzystać jak bazę do bardziej urozmaiconych przepisów. Tak jest w przypadku drożdżówki z czekoladą. Zwykły kształt ciasta w prostokątnej blaszce można też zastąpić plecionym warkoczem.
Podstawą tego wypieku jest bardzo proste ciasto drożdżowe. Potrzebujesz do niego tylko standardowych składników: mąki, masła, mleka, cukru, jajek i oczywiście środka spulchniającego w postaci drożdży. Całość wzbogaca pyszny krem z czekolady, masła, kakao i odrobiny cukru pudru.
Drożdżówka z czekoladą – składniki
Przygotuj składniki potrzebne do upieczenia drożdżówki z czekoladą. Pamiętaj, że wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
Na ciasto:
- 180 ml letniego mleka,
- 7 g suszonych drożdży lub 100 g drożdży świeżych,
- 260 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- 70 g miękkiego masła,
- 1 średnie jajko.
Do nadzienia:
- 90 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 65% E.Wedel,
- 70 g kostki masła,
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
Drożdżówka z czekoladą – przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski i wymieszaj.
- Przez kilka minut wyrabiaj ciasta dłonią. Musi być gładkie i odchodzić od miski.
- Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Gdy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie. Rozpuść czekoladę i masło, wmieszaj cukier i kakao i zagotuj, mieszając, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na duży prostokąt (ok. 30×40 cm).
- Równomiernie rozprowadź chłodne nadzienie na powierzchni ciasta.
- Zwiń rozwałkowane ciasto wzdłuż dłuższego brzegu.
- Ułóż je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto możesz upiec w takiej formie lub zapleść je w warkocz. Za pomocą dużego ostrego noża przetnij drożdżówkę na trzy równe części, pozostawiając u góry złączony razem koniec. Spleć powstałe części w luźny, duży warkocz.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 175°C, grzanie góra-dół.
- Ubij żółtko z mlekiem i posmaruj nim drożdżowy warkocz z czekoladą.
- Piecz około 30 minut.
Tak przygotowaną drożdżówkę z czekoladą możesz jeść jeszcze ciepłą. Jeśli wolisz słodsze nadzienie, możesz użyć czekolady o mniejszej zawartości kakao (np. Czekolada Lekko gorzka 50% E.Wedel) lub wybrać wersję mleczną.
Ten przepis to doskonały dowód na to, że nawet tradycyjny wypiek może nabrać nowego smaku.
Chcesz poznać inne przepisy na ciasta z czekoladą? Dowiedz się, jak zrobić babeczki czekoladowe, i stwórz z nich bazę do deseru z polewą z białej czekolady lub czekoladowego kremu.