Dwuskładnikowe ciasto czekoladowe

  • on 6 września, 2019
  • Likes!

Z zaskoczeniem, a może nawet niedowierzaniem. Czy Ty też tak przyjąłeś zapowiedź ciasta – pełnoprawnego ciasta – które w swoim składzie ma tylko dwa składniki? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś. Rozwiążemy zagadkę dwuskładnikowego ciasta i przy okazji poznasz przepis, który na dłużej zagości wśród ulubionych słodkości.

 

Podstawowe składniki na ciasto z czekoladą na dwa składniki

 

Dalej nie wierzysz i coś Ci nie gra? Zaraz wszystko stanie się jasne. Zanim jednak zabierzesz się do przygotowywania dwuskładnikowego ciasta z czekoladą, zobacz, jakie produkty musisz przygotować. Jak się pewnie domyślasz, lista nie jest szczególnie długa.

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel;
  • 3 jajka.

I właściwie tyle. Już z tych dwóch składników można przygotować ciasto, co zaraz zrobisz. Można oczywiście bawić się składnikami i rozszerzyć ich potrzebną ilość na przykład o czekoladę klasyczną gorzką 64% Wedla oraz cukier, ale przy mlecznej wszystko masz w jednym. Osobną kwestią jest także podanie ciasta, ale to już zależy od Ciebie.

 

Przygotowanie dwuskładnikowego ciasta z czekoladą

 

Skoro składników nie ma zbyt wielu, ciasto z czekoladą jest szybkie i nieskomplikowane. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 170 stopni. Następnie białka oddziel od żółtek i umieść w osobnych miseczkach. Ważne, by miseczkę z białkami wstawić do lodówki.

 

Masa czekoladowa

Teraz czas na czekoladę. Połam ją na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu wstaw wodę w garnku i na jego górze połóż miskę z metalu. Zadbaj, by nie dotykała wody. Wodę podgrzej, a w misce umieść czekoladę. Nie mieszaj przez pierwsze dwie minuty. Dopiero potem delikatnie sprawiaj, by jej konsystencja się zmieniała. Uważaj jednak na przegrzanie czekolady, co pozbawi ją części właściwości.

 

Łączenie mas ze sobą

 

Gdy czekolada się rozpuści, a ty odczekasz i ją ostudzisz, dodaj do niej przygotowane żółtka i całość wymieszaj. Ubij białka z lodówki na sztywno i pomału, partiami dodawaj do czekoladowej masy. Na tym etapie najlepiej, jeśli masę będziesz mieszał szpatułką. Rób to zdecydowanie, ale delikatnie, by nie zburzyć napowietrzonych białek. To od nich zależy, czy z piekarnika nie wyciągniesz zakalca.

 

Pieczenie ciasta z czekoladą

 

Jeśli wymieszasz już masę, możesz ją ostrożnie przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz także wysmarować ją masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto wstaw do piekarnika na 35-40 minut, sprawdzając patyczkiem jego stopień upieczenia. Pozostanie on mokry, ale bez śladów niedopieczonego ciasta. Ciasto właściwie gotowe.

 

Dekoracja ciasta z czekoladą

 

Kiedy będziesz już miał gotowe dwuskładnikowe ciasto z czekoladą, możesz pomyśleć o przybraniu. Prostym sposobem jest cukier puder, którym posypujesz wierzch. Ale możesz także przygotować specjalny mus czekoladowy, albo zapewnić element chrupiący, np. poprzez skarmelizowane orzeszki. Tylko od Twojej inwencji zależy, na co się zdecydujesz. Pamiętaj tylko, że nie każde przybranie można nałożyć na ciasto na długo po jego upieczeniu. Pilnuj czasu i miej pomysł na kruszonkę czy polewę już w trakcie wykonywania ciasta. Dzięki temu przygotujesz najlepsze ciasto czekoladowe, jakie do tej pory jadłeś. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *