Eklery z puszystym musem czekoladowym

  • on 11 stycznia, 2021
  • Likes!
Płynna czekolada

Eklerki z kremem to bardzo klasyczny deser kochany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Chrupiące, ptysiowe ciasto połączone z czekoladowym musem pasuje idealnie do gorzkiej kawy i stanowi idealną przekąskę na dowolne spotkania.

Przygotowanie eklerów z musem czekoladowym jest bardzo proste i szybkie. Taki deser sprawdzi się świetnie w przypadku niespodziewanych wizyt czy samotnych wieczorów przy kawie. Duża zawartość czekolady w kremie trafi w gusta nawet największych miłośników kakaowego smaku.

Jak przygotować eklery z puszystym musem czekoladowym?

Do przygotowania eklerek z musem czekoladowym będziesz potrzebować blachy wyłożonej papierem do pieczenia oraz rękawa cukierniczego. Dzięki niemu rozłożysz ciasto w podłużnej formie charakterystycznej dla tego deseru.

Składniki na eklerki:

  • 125 g mąki pszennej tortowej,
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E. Wedel,
  • 250 ml wody,
  • 100 g masła,
  • 35 g cukru,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania eklerek:

Rozpuść masło w kąpieli wodnej wraz z cukrem i solą. Dosyp kakao oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie i odstaw masę do wystygnięcia. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciastka o długości wynoszącej około 10 cm bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem. Piecz w temperaturze 200°C przez 25 minut.

Składniki na mus czekoladowy:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady E. Wedel,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady klasycznej 64% E. Wedel,
  • 300 g śmietanki kremówki 30%,
  • 30 g cukru pudru,
  • 15 g kakao ciemnego z Ghany E. Wedel.

Sposób przygotowania musu czekoladowego:

Rozpuść czekoladę mleczną i gorzką w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną masę, dodaj cukier puder oraz kakao. Połącz z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszaj. Kontynuuj ubijanie aż do uzyskania puszystej konsystencji.

Ważne! Czekolada musi być w pełni wystudzona, ponieważ w innym przypadku śmietanka może się zważyć.

Upieczone, podłużne ciastka przekrój na pół, a następnie przełóż przygotowanym kremem czekoladowym. Możesz dać taką ilość musu, jaka trafia w Twoje gusta.

Jak jeść eklerki z musem czekoladowym?

Ciastko z musem czekoladowym sprawdza się doskonale w połączeniu z gorzką kawą. Eklerki spisują się idealnie również jako samodzielna przekąska. Przygotowując własny deser, możesz zdecydować o wielkości poszczególnych ciastek. Najlepiej sprawdzą się takie, których długość nie przekracza 10 cm, ale wszystko zależy wyłącznie od Ciebie. Jeśli chcesz, by eklerki można było zjeść na jeden kęs, dobrym pomysłem jest uformowanie ich w nieco mniejsze, niekoniecznie podłużne kształty.

Do ciastek można również dodać polewę. Dobrym pomysłem jest polanie ich rozpuszczoną czekoladą pomieszaną z kilkoma łyżkami mleka. Jeśli chcesz, postaw na nieco bardziej kontrastujące smaki w postaci owoców i musów przygotowanych z ich użyciem. Takie eklerki są doskonałą propozycją w trakcie miesięcy letnich, kiedy to na rynku pojawiają się świeże maliny czy borówki.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowski-blok-czekoladowy-z-chalwa-bakaliami-i-torcikiem-wedlowskim/

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *