Fondue czekoladowe z owocami

  • on 5 czerwca, 2022
  • Likes!
Płynna czekolada

Czekoladowe fondue to idealny deser dla każdego, kto lubi słodycze. Świeże owoce zanurzone w rozpuszczonej czekoladzie: każdy z chęcią się na nie skusi. Poznaj najlepszy przepis na fondue czekoladowe, któremu naprawdę trudno się oprzeć.

Oczywiście istnieje wiele wspaniałych przepisów z czekoladą, takich jak zawsze popularny mus czekoladowy, ale czekoladowe fondue to coś wyjątkowego. Sam sposób jedzenia tego deseru gwarantuje dobrą zabawę, a jego smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

 

Nietuzinkowe fondue czekoladowe

Ktoś może pomyśleć: co jest tak spektakularnego w rozpuszczonej czekoladzie?! W samej czekoladzie  może nie ma nic zaskakującego, ale zaraz poznasz przepis na deser, który na pewno Cię mile zaskoczy. Oto najlepsza wersja przepisu na fondue czekoladowe.

 

Uwaga! Potrzebujesz garnek (zestaw) do fondue, w którym zaserwujesz rozpuszczoną czekoladę.

 

Składniki:

  • 450 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 65% E.Wedel,
  • 180 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E. Wedel,
  • 300 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj czekoladę i wraz ze śmietanką podgrzej ją w rondelku na małym ogniu.
  2. Mieszaj masę do momentu, aż czekolada dobrze się rozpuści.
  3. Wlej rozpuszczoną czekoladę do garnka przeznaczonego do czekoladowego fondue.

Teraz wystarczy oczyścić i obrać ulubione owoce, pokroić na kawałki wielkości kęsa i zatapiać je w masie czekoladowej.

 

Najlepsze owoce do fondue

Do fondue czekoladowego potrzebna jest oczywiście płynna czekolada. Ale to nie wystarczy. Potrzebujesz również składników, które możesz pokryć pyszną czekoladą. W tym celu do czekoladowego fondue używa się owoców. Jakich gatunków możesz użyć? Odpowiedź jest zaskakująca. W zasadzie pasuje każdy rodzaj owoców, które lubisz. Warto jednak pamiętać, że najlepsze są te jędrne, ponieważ łatwo je przekłuć i nie spadają z widelczyka.

 

Popularne przykłady świeżych owoców wykorzystywanych do fondue czekoladowego to:

  • truskawki,
  • melony (zwłaszcza melon spadziowy),
  • jabłka,
  • gruszki,
  • banany,
  • wiśnie,
  • maliny,
  • mandarynki,
  • kiwi,

Przed spożyciem owoce należy bardzo dokładnie umyć i wysuszyć. Te większe powinny być pokrojone na kawałki wielkości kęsa. Natomiast winogrona czy truskawki mogą być jedzone w całości. Te z pestkami należy wcześniej wydrylować. Do fondue czekoladowego można używać także owoców z puszki – np. brzoskwini lub ananasa – pod warunkiem, że wcześniej zostaną odsączone z nadmiaru syropu.

 

Inne składniki do fondue czekoladowego

Oprócz klasycznego czekoladowego fondue z owocami można użyć innych składników. Dobrze sprawdzą się różnego rodzaju herbatniki i pianki. Odpowiednie są również orzechy i rodzynki, ale do nich należy użyć łyżki, ponieważ trudno je nadziać na widelczyk. Warto wykorzystać popularne mieszanki orzechów, które idealnie się nadają do czekoladowego fondue.

 

Masa z fontanny czekoladowej może również posłużyć do oblewania nią innych deserów, np. lodów lub galaretki. Z taką polewą dobrze smakuje tort czekoladowy lub kruche ciasteczka. Spróbuj, na pewno Ci posmakuje!

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *