Jeśli lubisz eksperymentować i szukasz alternatywnego rozwiązania dla klasycznej, francuskiej tarty na słodko, wypróbuj przepis na galette. To chrupiące, okrągłe ciasto, które po upieczeniu przypomina strukturą ręcznie formowane i rzeczywiście tak jest! Słodkie galette można przygotować z dowolnie wybranymi owocami, których smak wzmocni dodatek delikatnej, białej czekolady.
Galette – słodycz ulubiona przez Francuzów
Galette to wypiek na tyle kojarzony z odświętnością, że we Francji przygotowuje się go najczęściej z okazji święta Trzech Króli przypadającego w dniu 6 stycznia. Szczególna odmiana deseru na tę okoliczność nosi nazwę galette des rois. Wypieka się go na bazie ciasta francuskiego i migdałowego kremu.
Co ciekawe, do przygotowania galette nie korzysta się z żadnej formy do pieczenia. Brzegi ciasta formuje się rękami bezpośrednio na płaskiej blasze wokół rozłożonego na nim słodkiego, owocowego nadzienia.
Jak stworzyć galette z białą czekoladą?
Biała czekolada stanowi dodatek do masy przeznaczonej do posmarowania spodu ciasta, na którym następnie zostaną rozłożone owoce. To składnik, który dodaje całości wypieku subtelnej słodkości i delikatności, a te szczególnie dobrze przełamują kwaskowatość niektórych owoców.
Przygotowanie deseru dzieli się na dwa etapy, a więc uformowanie ciasta i skomponowanie wybranego nadzienia. Do ciasta będziesz potrzebować:
- 200 g mąki pszennej;
- 50 g cukru pudru;
- 1 żółtko;
- 120 g zimnego, twardego masła;
- 2 łyżki wody.
Do dużej miski dodaj wszystkie wymienione składniki i zmieszaj je ręcznie ze sobą, zagniatając na ciasto o jednolitej konsystencji. Uformuj kulę i owiń folią spożywczą, pozostawiając w lodówce do czasu, aż przygotujesz nadzienie.
Do stworzenia nadzienia przygotuj:
- wybrane owoce (najlepiej sezonowe);
- 1 tabliczkę Czekolady Białej E.Wedel;
- 200 g serka mascarpone;
- 30 g cukru;
- 20-30 ml śmietanki 36%.
W rondelku rozpuść masło razem z cukrem, a następnie wsyp owoce, delikatnie obtaczając je w powstałej masie. W osobnym garnku rozpuść białą czekoladę, a następnie zmiksuj ją z mascarpone. Dla uzyskania gładkiej konsystencji możesz dodać do niej jedno jajko.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 cm. Przełóż je na blachę i posmaruj kremem z białej czekolady i serka, pozostawiając po bokach kilkucentymetrowy zapas na zawinięcie całości. Na powierzchni masy rozłóż owoce, a boki placka zawiń w stronę środka, po części przykrywając nadzienie. Aby dodać galette kruchości i rumieńca, zawinięte boki możesz posmarować jajkiem roztrzepanym ze śmietanką. Deser należy piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180°C.
Najlepsze dodatki do galette
Ten francuski deser możesz przygotować na różne sposoby – nie tylko na słodko, ale i w wersji wytrawnej. Jeśli jednak zależy Ci na słodkim popołudniu we francuskim wydaniu, wykorzystaj sezonowe owoce, które będą dobrze komponowały się z białą czekoladą. Najlepiej sprawdzą się m.in.:
- maliny;
- borówki;
- truskawki;
- jagody;
- wiśnie;
- cytrusy;
- banany;
- śliwki.
Galette z białą czekoladą i owocami to wykwinty, a jednocześnie prosty w przygotowaniu deser. Możesz podać go gościom zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i wspólnej, popołudniowej herbacie.